Μαλί: Θερμή υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μαλί: Θερμή υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Μαλινέζοι υποδέχτηκαν με επευφημίες και ευγνωμοσύνη το Σάββατο (χθες) τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που επισκέφθηκε τα γαλλικά στρατεύματα τα οποία μάχονται τους ισλαμιστές μαχητές του τζιχάντ και υποσχέθηκε πως η Γαλλία θα τελειώσει το έργο της αποκατάστασης του κυβερνητικού ελέγχου στο κράτος του Σάχελ.

Σε ένα μονοήμερο ταξίδι στο Μαλί συνοδευόμενος από τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης, ο Ολάντ χαιρετίστηκε ως απελευθερωτής στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού (βόρεια) την οποία ανέκτησαν γαλλικές και μαλινέζικες δυνάμεις πριν από έξι ημέρες.

Έλαβε επίσης ενθουσιώδη υποδοχή στην πρωτεύουσα Μπαμακό, όπου είπε πως οι ισλαμιστές μαχητές σύμμαχοι της Αλ Κάιντα υπέστησαν βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια της γαλλικής επέμβασης που διέταξε ο ίδιος πριν από τρεις εβδομάδες, έπειτα από αίτημα του Μαλί.

Αν και οι αντάρτες έχουν εκδιωχθεί από τις κύριες πόλεις του βόρειου Μαλί, ο Ολάντ προειδοποίησε πως η αποστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Γαλλίας στο Μαλί, με τον κωδικό Serval (Αιλουροειδές), που περιλαμβάνει 3.500 στρατιώτες στο έδαφος, δεν έχει τελειώσει ακόμη.

"Υπάρχει ακόμα ένα ολόκληρο τμήμα του βορρά που παραμένει ανυπέρβλητο... Υπάρχουν τρομοκρατικά στοιχεία επικεντρωμένα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, άλλα που είναι διάσπαρτα. Υπάρχουν κίνδυνοι τρομοκρατίας. Άρα, δεν έχουμε ακόμη τελειώσει την αποστολή μας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του γάλλου πρεσβευτή.

Πρόσθεσε πως η Γαλλία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί όταν η δυτικοαφρικανική χώρα θα έχει αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε όλη την επικράτεια του εδάφους της και μια αφρικανική δύναμη με την υποστήριξη του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, θα είναι σε θέση να παραλάβει τη σκυτάλη από τη Γαλλία.

"Δεν προβλέπουμε να μείνουμε επ΄ αόριστον", είπε, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τη γαλλική αποστολή.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε τον "αδελφό μας" Ολάντ για τη γαλλική επέμβαση. Έχει κοστίσει τη ζωή μόλις ενός γάλλου στρατιώτη μέχρι τώρα και έχει οδηγήσει τους αντάρτες στα βουνά του βορειοανατολικού Μαλί.

"Μαζί θα καταδιώξουμε τους τρομοκράτες μέχρι το τελευταίο τους κρησφύγετο", είπε ο Τραορέ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ολάντ, ωστόσο, γάλλοι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ισλαμιστές μαχητές στη βόρεια πόλη Κιντάλ, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μαλί υπό τον όρο της ανωνυμίας, την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

"Οι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στην άφιξη του Ολάντ και εξαπέλυσαν επίθεση", δήλωσε στο DPA υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του Μαλί.

"(Γαλλικές) ειδικές δυνάμεις που είχαν επιστρέψει στο Γκάο για να ενισχύσουν την ασφάλεια, έχουν διασκορπιστεί τώρα στο Κιντάλ", είπε.

Το Κιντάλ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαμακό, ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των τζιχαντιστών ανταρτών στο βόρειο Μαλί.

Το αεροδρόμιό του είχε εξασφαλιστεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από γαλλικά στρατεύματα και στρατιώτες από το Τσαντ άρχισαν να αναπτύσσονται εκεί την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αφρική Μάλι Φρανσουά Ολάντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ