Με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, και τον εισαγγελέα, αρμόδιο για τα εγκλήματα μισαλλοδοξίας, Ν. Ορνεράκη, συναντήθηκε σήμερα ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις αυτές ο επίτροπος ζήτησε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την ευαισθητοποίηση του δικαστικού σώματος στα ρατσιστικά φαινόμενα και τη διάπραξη αδικημάτων, όπως επίσης ζήτησε κατά την επιβολή ποινών για ρατσιστικά εγκλήματα να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.
Επίσης, ο κ. Μουίζνιεκς ζήτησε να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν τα θύματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου να μπορούν να καταγγείλουν τα φαινόμενα αυτά, όπως παράλληλα ζήτησε να καταγράφεται στην καταδικαστική δικαστική απόφαση ότι πρόκειται για ρατσιστική περίπτωση, έτσι ώστε να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Από την πλευρά του ο κ. Τέντες τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ευαισθητοποιημένη στα ρατσιστικά φαινόμενα, αναφέροντας σειρά πραγμάτων που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι με αφορμή ρατσιστικά φαινόμενα βουλευτών (επεισόδια σε Ραφήνα, κ.λπ.) έχει εκδώσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας βουλευτών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ρατσιστικά περιστατικά.
Εξάλλου, ο κ. Τέντες αναφερόμενος στο παράβολο των 100 ευρώ που αδυνατούν να πληρώσουν τα οικονομικά αδύναμα άτομα που είναι θύματα ρατσιστικών φαινομένων, πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, επέκταση του αιτήματος πενίας και στις ποινικές υποθέσεις (σήμερα ισχύει μόνο για τις αστικές υποθέσεις), έτσι ώστε να ξεπεραστεί η σκόπελος του παραβόλου.
Παράλληλα, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικοοικονομικής υποδομής, τόνισε ο κ. Τέντες στον επίτροπο, ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Ορνεράκης εκτός τού ότι είναι αρμόδιος για τα εγκλήματα μισαλλοδοξίας, ασκεί κανονικά και τα υπόλοιπα οργανικά καθήκοντά του.
Πάντως, ο επίτροπος κατά τις επισκέψεις, που είχε με κρατικούς αξιωματούχους, έθεσε το ερώτημα εάν η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την ύπαρξη κομμάτων, που υποκινούν ή συμμετέχουν σε ρατσιστική βία.
Η απάντηση ήταν αρνητική και επιπλέον ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)