Ο Πακιστανός θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ Κάντρι κάλεσε σήμερα τους χιλιάδες υποστηρικτές του να σταματήσουν τη μαζική καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, με αίτημα την έναρξη μεταρρυθμίσεων ενόψει των εκλογών, εν μέσω των συνεχιζόμενων κλυδωνισμών στην πολιτική ζωή της χώρας.
«Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της καθιστικής διαμαρτυρίας, η κατάσταση δεν μου επιτρέπει πλέον να ταλαιπωρώ όλους αυτούς τους νέους, τα παιδιά και τις γυναίκες», διεμήνυσε ο ουλ Κάντρι, απευθυνόμενος κάτω από τη δυνατή βροχή στους υποστηρικτές του, οι οποίοι από την προηγούμενη Δευτέρα παραμένουν στην κεντρική λεωφόρο Τζίνα, στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Ο 61 ετών ισλαμιστής πνευματικός ζήτησε από το πλήθος να αποχωρήσει, δίνοντας παράλληλα στην κυβέρνηση διορία έως το μεσημέρι για να ξεκινήσει διάλογο μαζί του: «θα αποφασίσουμε τότε για την προσεχή δράση μας, αλλά θέλω να δώσω μία τελευταία ευκαιρία στον διάλογο», είπε ο ίδιος.
Ο Κάντρι, επικεφαλής της μετριοπαθούς μουσουλμανικής οργάνωσης Μινχάτζ ουλ Κουράν («Η οδός του Κορανίου»), που είχε υπάρξει για ένα βραχύ διάστημα (2002-04) βουλευτής, επέστρεψε τον Δεκέμβριο από την αυτοεξορία του στον Καναδά και συσπείρωσε τους υποστηρικτές του με στόχο να δρομολογήσει εκστρατεία κατά της «διαφθοράς» στην κυβέρνηση και να αξιώσει μεταρρυθμίσεις ενόψει των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για την επόμενη άνοιξη.
Η φάλαγγα των υποστηρικτών του, που αποτελείτο από πολυάριθμα κατάφορτα αυτοκίνητα, είχε ξεκινήσει την Κυριακή από την έδρα της οργάνωσής του στην πόλη Λαχώρη, 400 χλμ. νοτίως του Ισλαμαμπάντ, φθάνοντας τη Δευτέρα στην πακιστανική πρωτεύουσα, στην οποία το θέαμα τέτοιων πολιτικών κινητοποιήσεων είναι ασυνήθιστο.
Ο Κάντρι, που οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν πως προλειαίνει το έδαφος για στρατιωτικό πραξικόπημα, αξιώνει να εμπλακούν στην πολιτική διαδικασία οι ένοπλες δυνάμεις και το ανώτατο δικαστήριο για τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, που θα κληθεί να χειρισθεί τους μοχλούς της διακυβέρνησης έως τις εκλογές και για να οικοδομηθεί μία νέα διοικητική δομή στη χώρα.
Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται έντονα σε κάθε ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα πολιτικά πράγματα αυτοί οι δύο θεσμοί--κατά παράβαση του Συντάγματος--σε μία χώρα όπου έχουν σημειωθεί επανειλημμένα, συχνά στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Όλα τα κόμματα έχουν ενωθεί εναντίον μας, όμως αυτό δεν πρόκειται να μας εμποδίσει γιατί ο ηγέτης μας έχει την υποστήριξη του πλήθους", υποστήριξε ο Μουχάμεντ Αρίφ, στέλεχος της οργάνωσης του Κάντρι στο Ισλαμαμπάντ, όπου σήμερα άρχισαν δειλά-δειλά να ξανανοίγουν τα σχολεία και τα καταστήματα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)