Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κατασκήνωση που είχαν στήσει παλαιστίνιοι ακτιβιστές και την είχαν ονομάσει "Χωριό Μπαμπ αλ-Σαμς" πριν από μια εβδομάδα στο σημείο όπου ισραηλινό οικιστικό σχέδιο προβλέπει την ανέγερση κατοικιών για τους εβραίους εποίκους, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.
"Οι 24 σκηνές της κατασκήνωσης ξηλώθηκαν τη νύχτα από την αστυνομία. Δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό κατά και μετά την επιχείρηση. Όλη η περιοχή είναι στο εξής κενή από κόσμο και σκηνές", είπε ο Μίκι Ρόζενφελντ.
Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για τη διάλυση της κατασκήνωσης, κάνοντας δεκτή τη θέση του ισραηλινού κράτους ότι η κατασκήνωση αυτή μπορεί να είναι "μαγνήτης για βίαιες παλαιστινιακές διαδηλώσεις και για τη διατάραξη της δημόσιας τάξης". Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κατασκήνωση αυτή υπερισχύουν "των επιχειρημάτων των εναγόντων για τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας" και ακύρωσε προσωρινή εντολή που απαγόρευε την διάλυσή της.
Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν τη δικαστική απόφαση και δήλωσαν ότι το χωριό Μπαμπ αλ-Σαμς συνιστά μια μη βίαιη εφαρμογή των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
Εκατοντάδες ισραηλινοί αστυνομικοί είχαν απομακρύνει δια της βίας την Κυριακή από την κατασκήνωση αυτή 200 παλαιστίνιους και ξένους ακτιβιστές που είχαν εγκατασταθεί εκεί δύο ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, στο σημείο του οικιστικού σχεδίου Ε1 που καλύπτει έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία ωστόσο δεν είχε αγγίξει τις σκηνές αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν λάβει μέσω του δικηγόρου τους μια ρητή εντολή του ανώτατου δικαστηρίου που τους επέτρεπε να αφήσουν τις σκηνές τους στο σημείο αυτό.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας είχε ζητήσει την ακύρωση της απόφασης αυτής.
Η υλοποίηση του ιδιαίτερα επίμαχου οικιστικού σχεδίου στη ζώνη Ε1 θα επιτρέψει να ενωθεί ο εβραϊκός οικισμός Μααλέ Αντουμίν με εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και θα κόψει στα δύο τη Δυτική Όχθη υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους όλους τους εβραϊκούς οικισμούς και δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση το 1967 της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί και 2.5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διακόπηκαν το 2010.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)