Μια σειρά από φονικές επιθέσεις την Πέμπτη, άφησαν συνολικά 92 νεκρούς, στην Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βαλουχιστάν στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η πρώτη βομβιστική επίθεση προκάλεσε το θάνατο έντεκα ατόμων και τον τραυματισμό 27 σε μια πολυσύχναστη αγορά της πόλης "στην επαρχία των φτωχών" του Πακιστάν που συνορεύει με το Ιράν και το Αφγανιστάν. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα παραστρατιωτικής μονάδας.
Στη συνέχεια, έγινε διπλή επίθεση με στόχο ένα γεμάτο κλαμπ μπιλιάρδου σε άλλη γειτονιά, σιιτών ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι επιθέσεις αυτές άφησαν 81 νεκρούς συμπεριλαμβανομένων «εννέα μελών της αστυνομίας και ενός εικονολήπτη τοπικού τηλεοπτικού σταθμού», και 121 τραυματίες, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μιρ Ζουμπαίρ Μεχμούντ αξιωματικός της αστυνομίας στην Κουέτα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τα θύματα να αυξηθούν.
Ο πρώτος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε μέσα στο κλαμπ του μπιλιάρδου και δέκα λεπτά αργότερα, όταν στο σημείο έφτασαν, αστυνομικοί, διασώστες και δημοσιογράφοι, ο δεύτερος βομβιστής πυροδότησε παγιδευμένο αυτοκίνητό έξω από το κτίριο, εξήγησε ο ανώτερος αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Με τα ισχυρά εκρηκτικά οι βομβιστές στόχευαν να αιματοκυλίσουν σκόπιμα μια γειτονιά όπου οι κάτοικοι, ανήκουν κυρίως στη μειονότητα των σιιτών του Πακιστάν (περίπου το 20% από τα 180 εκατομμύρια που είναι κυρίως σουνίτες), δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος, Ακμπάρ Ντουράνι.
Αυτές οι επιθέσεις είναι από τις πιο αιματηρές στο Πακιστάν από τις 13 Μαΐου του 2011. Τότε διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκότωσε 98 άτομα, λίγο αφότου ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει στο έδαφος του Πακιστάν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), περισσότεροι από 400 σιίτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2012, «την πιο αιματηρή χρονιά» για αυτή την μουσουλμανική μειονότητα στην ιστορία της χώρας. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των σιιτών στην Κουέτα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)