Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας είναι πιθανόν να διατάξουν έρευνα για πιθανή εμπλοκή του πρώην προέδρου της χώρας Λουίζ Ινάσιου 'Λούλα' ντα Σίλβα στο σκάνδαλο εξαγοράς ψήφου βουλευτών στο Κογκρέσο, υπόθεση που έχει οδηγήσει στην καταδίκη πολλών από τους στενούς τους συνεργάτες, αναφέρουν σήμερα δύο εφημερίδες.
Δημοσιεύματα στις Ο Εστάντου ντζι Σάου Πάουλου και Φόλια ντζι Σάου Πάουλου επισημαίνουν πως ο γενικός ανακριτής Ρουμπέρτου Γκούρζελ έχει προτείνει να υπάρξει δικαστική διερεύνηση του θέματος, έπειτα από την κατάθεση του επιχειρηματία που ενέχεται στο σκάνδαλο, του Μάρκους Βαλέριου, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως όχι μόνον ο Λούλα γνώριζε περί της εξαγοράς, αλλά έλαβε και χρήματα από τον ίδιο.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο Γκουρζέλ αποφάσισε να μην αναλάβει τη διερεύνηση προσωπικά και διαβίβασε τον φάκελο σε κατώτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο μπορεί να κλητεύσει τον Λούλα να καταθέσει, καθώς ο πρώην πρόεδρος δεν καλύπτεται πλέον από καθεστώς ασυλίας.
Ο Βαλέριου έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 40 ετών για χρηματισμό πολιτικών προσώπων στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Λούλα, κι εν γένει η αξιοπιστία του ως μάρτυρα είναι αμφισβητούμενη.
Μεταξύ των άλλων σοβαρών κατηγοριών που εκτόξευσε, ο Βαλέριου υποστήριξε πως ο Λούλα ενέκρινε δάνεια από κρατικές τράπεζες προς το Εργατικό Κόμματα, των οποίων τα χρήματα χρησίμευσαν για την εξαγορά πολιτικών.
Το σκάνδαλο της εξαγοράς ψήφων βουλευτών από το κυβερνών Κόμμα Εργατών του Λούλα είχε ξεσπάσει το 2005 και σχεδόν προκάλεσε την πτώση του, καθώς οδήγησε στο εδώλιο πολλά σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης--μεταξύ αυτών και του πρώην προσωπάρχη του Ζουζέ Ντιρσέου--σε μία δίκη που περαιώθηκε πέρυσι.
Το γραφείο του Γκούρζελ στη Μπραζίλια αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ενώ το ίδρυμα του Λούλα στο Σάου Πάουλου απάντησε στην Ο Εστάντου ντζι Σάου Πάουλου πως ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται σε ταξίδι και δεν μπορεί να σχολιάσει την απόφαση του εισαγγελέα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)