Το ανώτατο δικαστήριο του Μπαχρέιν επικύρωσε σήμερα τις βαριές ποινές που έχουν επιβληθεί σε 13 ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταδικάσθηκαν για το ρόλο τους στο κίνημα αμφισβήτησης του 2011, ανακοίνωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Πρόκειται κυρίως για επτά αντιπολιτευόμενους σιίτες, μεταξύ των οποίων ο υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντέλ Χάντι αλ-Χαουάτζα, που καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη, και για έξι άλλα μαχητικά στελέχη της αντιπολίτευσης που καταδικάσθηκαν σε ποινές από 5 ως 15 ετών.
Οι 13 κρατούνται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι τελεσίδικη, καθώς δεν μπορούν να ασκήσουν άλλη προσφυγή.
Το Δεκέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει την απελευθέρωση αυτών των αντιπολιτευόμενων και είχε επισημάνει πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα αποτελέσει "μια πραγματική δοκιμή για τις αρχές (...) αν θέλουν να αποδείξουν πως είναι δεσμευμένες στο σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Μια πρώτη δίκη των στελεχών αυτών της αντιπολίτευσης είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2011, ένα μήνα μετά τη συντριβή ενός κινήματος αμφισβήτησης εκ μέρους των σιιτών σ' αυτό το μικρό βασίλειο του Κόλπου το οποίο κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία.
Οι 13 είχαν καταδικαστεί τον Ιούνιο 2011 σε ποινές από φυλάκιση δύο ετών μέχρι ισόβια κάθειρξη από έκτακτο δικαστήριο για συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος.
Στις 30 Απριλίου 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή δίκης σε δεύτερο βαθμό.
Όμως στις 4 Σεπτεμβρίου, Εφετείο του Μπαχρέιν επικύρωσε τις ποινές των ισοβίων που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους αυτούς. Μεταξύ των καταδικασθέντων σε ισόβια είναι ο Χάσαν Μασαϊμάα, ο οποίος είναι επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κινήματος Χακ, ο Αμπντελουάχαμπ Χουσέιν, αρχηγός του σιιτικού κινήματος Ουάφα, και ένα άλλο μέλος του Χακ, ο Αμπντελτζαλίλ αλ-Σινγκάς, ο οποίος πάσχει από παράλυση των κάτω άκρων.
(AΠΕ-ΜΠΕ)