Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, μετά τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια, θα είναι πλέον δυνατή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας (Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία), σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» (e-justice), ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων του κράτους θα καθορίσουν το χρόνο έναρξης του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθιερώνεται η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εκπροσώπηση του Δημοσίου) που θέλουν να καταθέσουν δικόγραφο θα εισάγουν στο «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Δικηγορικών Συλλόγων» το αναγνωριστικό και συνθηματικό που τους έχει χορηγηθεί για την αναγνώρισή τους από το πληροφοριακό σύστημα. Στη συνέχεια θα επιλέγουν το δικαστήριο που θέλουν, θα συμπληρώνουν τα πεδία που θα τους ζητούνται και θα προχωρούν στην κατάθεση του δικογράφου ή την κατάθεση εγγράφων και άλλων πιστοποιητικών ή θα αιτούνται τη λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.
Παράλληλα, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να ταυτοποιούν το δικηγόρο. Δηλαδή, να διαπιστώνουν την έλλειψη ασυμβίβαστου ή κωλύματος λόγω πειθαρχικής κύρωσης στα πρόσωπα των δικηγόρων, εφόσον υπάρχει, και μετά να επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας κατάθεσης δικογράφου κ.λπ. Παράλληλα θα διενεργούν την ηλεκτρονική είσπραξη των σχετικών ποσών των παραβόλων και θα μεριμνούν για τον επιμερισμό τους στους αρμόδιους φορείς. Τέλος, θα διαβιβάζουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.
Με τη σειρά του το δικαστήριο που δέχεται την ηλεκτρονική κατάθεση, θα διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο (ηλεκτρονική υπογραφή κ.λπ.), θα παρέχει τα απαιτούμενα αντίγραφα στους δικηγόρους, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κάθε δικογραφίας, θα παρέχει ηλεκτρονικά αντίγραφα αποφάσεων κ.λπ.
Οι δικηγόροι, εάν δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα «έξοδα αναπαραγωγής αντιγράφων», υποχρεούνται μέσα σε 20 ημέρες από την ηλεκτρονική κατάθεση να προσκομίσουν στο δικαστήριο τρία αντίγραφα των δικογράφων σε έντυπη μορφή και αντίγραφο της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης (υπουργικής, νομαρχιακής ή άλλης απόφασης).
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)