Την εκπλήρωση των κριτηρίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την αλλαγή της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της περασμένης άνοιξης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα του το 2012. "Είναι ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος ότι η Σερβία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως τα τέλη Ιουνίου (2013), καθώς η άποψη της ΕΕ για τη Σερβία τώρα είναι ίσως η καλύτερη την τελευταία δεκαετία και ο βασικός λόγος γι' αυτό είναι η πρόοδος στις συνομιλίες με την Πρίστινα και η μάχη κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς" υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
Η Σερβία χρειάζεται την ΕΕ και η πλατφόρμα για το Κόσοβο δεν έτυχε της αποδοχής της Δύσης επειδή προβλέπει τον τερματισμό των τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα καθώς και τη γενική άποψη πως "τίποτα δεν (θεωρείται πως) έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθεί" δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Οι αρνητικές απόψεις ήταν τέτοιες ώστε "ακόμη και αυτοί που είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι μας στη Δύση ήταν κατά αυτής της πρότασης, να τερματιστούν δηλαδή οι (τεχνικές) συνομιλίες. Νομίζω πως δεν διάβασαν περαιτέρω κι εάν το έκαναν, δεν το σχολίασαν" τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.
Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ίδιος αποφάσισαν κατόπιν τούτου ν' αφήσουν στο βάθος αυτή την άποψη.
"Οι συνομιλίες δεν είναι πλέον μόνο τεχνικές. Ο ίδιος ο κ. Νίκολιτς πρότεινε την αναβάθμισή τους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι το οποίο κι έγινε. Πρότεινε στην Κάθριν Άστον να διεξάγω εγώ τις συνομιλίες, γεγονός που σήμαινε πως θα έπρεπε να συναντηθώ με τον (πρωθυπουργό του Κοσόβου) κ. Θάτσι" υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς κι εξέφρασε την άποψη πως στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Νίκολιτς.
Ολόκληρη η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μία συνομιλική λύση, αλλά σε ό,τι αφορά το ρυθμό των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι δεν θεωρεί ρεαλιστική μία ζωτικής σημασίας πρόοδο σε όσα έχουν προταθεί, μέσα σε διάστημα δυο -τριών μηνών, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
"Επομένως απαιτείται μία πιο ευέλικτη προσέγγιση, προκειμένου να μην καταλήξουμε να μην μπορούμε να πάμε ούτε μπρος ούτε πίσω" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα για το Κόσοβο, που θα κληθεί να συζητήσει το κοινοβούλιο στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι το τελικό κείμενο βρίσκεται προς διαμόρφωση. Το ψήφισμα, σημείωσε, βασίζεται στο πρώτο τμήμα του σχεδίου της πλατφόρμας, που αναφέρεται στις βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων.
"Το ίδιο το ψήφισμα θα αφορά τις βασικές αρχές πάνω σ' αυτό το ζήτημα κι αυτές είναι ότι δεν πρόκειται ν' αναγνωρίσουμε το Κόσοβο, πως πιστεύουμε ότι το επίκεντρο της πρότασής μας είναι η θέση της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο και πως είναι βέβαιο ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου θα έχουν σοβαρό λόγο στο διάλογο εφεξής. Επίσης, ότι πιστεύουμε πως όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από πρόοδο στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ" υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
"Ό,τι πετύχουμε και διασαφηνίσουμε θα εξελιχθεί αργότερα σε νόμο για την ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου" πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)