Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι αντάρτες επέκτειναν τον έλεγχό τους πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι αντάρτες επέκτειναν τον έλεγχό τους πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών

Οι αντάρτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πήραν σήμερα τον έλεγχο μιας πόλης στρατηγικής σημασίας βόρεια της πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση των στρατιωτών, κλιμακώνοντας την ένταση πριν από την έναρξη των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η εξέγερση των ανταρτών SELEKA, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, θέτει τη μεγαλύτερη απειλή στη σχεδόν δεκάχρονη διακυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ στην πρώην γαλλική αποικία -- ένα κράτος που έχει ρημάξει από τη φτώχεια και την αναταραχή παρά τους πλούσιους φυσικούς πόρους του.

Οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή (χθες) να στείλουν περισσότερα στρατεύματα για να στηρίξουν το στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έπειτα από αλλεπάλληλες ήττες και αφού ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέρριψε μια έκκληση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ για στρατιωτική βοήθεια.

Εξεγερμένοι επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτες και στοιβαγμένοι σε φορτηγά πικ απ κατέκλυσαν τη Σιμπούτ, περιφερειακή πρωτεύουσα σε μια κύρια διασταύρωση περίπου 190 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση νωρίς σήμερα, δήλωσαν μάρτυρες.

"Κατέλαβαν θέσεις σε σημαντικά σημεία της πόλης πυροβολώντας με τα όπλα τους", δήλωσε ο Ιβόν Μπέμα, ένας 27χρονος κάτοικος της Σιμπούτ που κατέφυγε στο Μπανγκί. "Ο εθνικός στρατός και οι στρατιώτες του Τσαντ είχαν φύγει την Παρασκευή προς το Μπανγκί", πρόσθεσε.

Η γη γύρω από τη Σιμπούτ θεωρείτο ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους αντάρτες και στο Μπανγκί. Κυβερνητικά στρατεύματα υποστηρίζονταν εκεί από στρατιώτες του γειτονικού Τσαντ.

Ο υπουργός Εδαφικής Διοίκησης Τζοζουέ Μπινουά, επιβεβαίωσε στο τοπικό ραδιόφωνο πως η Σιμπούτ κατελήφθη από αντάρτες μετά την οπισθοχώρηση των στρατιωτών στην Νταμάρα, περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια του Μπανγκί, όπου την Παρασκευή είχαν αναφερθεί συγκρούσεις.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κεντροαφρικανικών Κρατών (ECCAS), η οποία έχει ήδη περισσότερους από 500 ειρηνευτές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας μια απόφαση για αποστολή και άλλων στρατευμάτων πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στους αντάρτες και στην κυβέρνηση που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

"Σκεφτόμαστε έναν τρόπο να αναπτύξουμε την αποστολή αυτή το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν Εμανουέλ Ιζοζέ Νγκοντέτ προς τους δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντηση με τους περιφερειακούς ομολόγους του στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν Λιμπρβίλ. Δεν είπε πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν.

Οι στρατιώτες της ECCAS, κυρίως από το Τσαντ, αποτελούν μέρος της ειρηνευτικής δύναμης της MICOPAX (Αποστολή για την Εδραίωση της Ειρήνης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία).

Οι αντάρτες SELEKA έχουν απειλήσει πως θα ανατρέψουν τον Μποζιζέ αν δεν τιμήσει μια προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία που προσέφερε αμοιβή και δουλειές στους πρώην μαχητές, Έχουν πει πως θα παραμείνουν μακριά από το Μπανγκί για την ώρα ώστε να δώσουν μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι στο Μπανγκί δήλωσαν την Παρασκευή πως οι αντάρτες συμφώνησαν να στείλουν αντιπροσώπους στη Λιμπρβίλ στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Μποζιζέ ανήλθε στην εξουσία έπειτα από μία εξέγερση το 2003 και από τότε έχει κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η Γαλλία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών που τον αμφισβητούσαν το 2006, όμως το Παρίσι έχει πει πως δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην παρούσα διαμάχη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Μπανγκί και απομάκρυναν το προσωπικό τους.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια από τις χώρες στην περιοχή όπου οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου, μια οργάνωση ανταρτών που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους σε τέσσερις αφρικανικές χώρες.

Περίπου 1.200 γάλλοι υπήκοοι ζουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και οι περισσότεροι εργάζονται σε μεταλλευτικές εταιρίες και οργανώσεις βοήθειας στην πρωτεύουσα, Πηγές του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως το Παρίσι έστειλε 150 στρατιώτες στο Μπανγκί αργά την Παρασκευή προκειμένου να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα δύναμη των 250 στρατιωτών που προστατεύει τους γάλλους πολίτες.

Ο γαλλικός όμιλος πυρηνικής ενέργειας Areva εκμεταλλεύεται το κοίτασμα ουρανίου της Μπακούμα στο νότιο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας -- το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον της Γαλλίας στην πρώην αποικία της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ