Η Γαλλία πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για την αξιοπιστία των προσπαθειών της να μειώσει το «λίπος» στα δημόσια οικονομικά της παρά για το αν θα επιτύχει άμεσα το στόχο για τη μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα Έντουαρντ Γκάρντνερ. Τα σχόλια αυτά αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η Γαλλία μπορεί να χρειασθεί - και θα μπορούσε να λάβει - κάποιο χρονικό περιθώριο για τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και απειλούνται από τους εξασθενημένους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη.
Ο κ. Γκάρντνερ ανέφερε ότι για να πετύχει η γαλλική κυβέρνηση το στόχο του 3% θα πρέπει να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη από την προγραμματισθείσα λιτότητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την ήδη υποτονική ανάπτυξη. «Η σύστασή μας είναι να συζητήσει η Γαλλία σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο το θέμα για το ποια θα ήταν η κατάλληλη στάση για το 2013», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Το σημαντικό είναι πράγματι η αξιοπιστία του μεσοπρόθεσμου προσανατολισμού των πολιτικών. Αν το έλλειμμα θα είναι 3% του ΑΕΠ ή 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο ενδιαφέρει λιγότερο, στο βαθμό που η Γαλλία μπορεί να δώσει εύλογα αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την κατεύθυνση των πολιτικών», δήλωσε ο κ. Γκάρντνερ.
Το ΔΝΤ προέβλεψε αυτό το μήνα ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το 2013 το στόχο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη. Ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γαλλία δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και άνοιξε την πόρτα για μία «ηπιότερη προσαρμογή».
Η ισπανική εφημερίδα El Pais ανέφερε σε δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ισπανία, τη Γαλλία αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)