Οκτώ χρόνια μετά το τσουνάμι που σάρωσε τη νοτιοδυτική ακτή της Ταϊλάνδης αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον στη διάθεσή τους το καλύτερο σύστημα προειδοποίησης που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο από μελλοντικές καταστροφές.
Το ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης για το επικείμενο παλιρροϊκό κύμα θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνο για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, την επομένη των Χριστουγέννων του 2004. Από το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό των 9,3 Ρίχτερ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 8.000 Ταϊλανδοί και ξένοι τουρίστες σε έξι επαρχίες της νότιας Ταϊλάνδης. Συνολικά, σε όλες τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, τα θύματα έφτασαν τις 280.000.
Έκτοτε, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Καταστροφών έχει στήσει πύργους προειδοποίησης και πλωτήρες εντοπισμού των παλιρροϊκών κυμάτων στη Θάλασσα Ανταμάν ώστε να καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις και να αντιδρά γρήγορα.
"Μέσα σε δύο λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να σχηματίζεται το παλιρροϊκό κύμα) μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητά του και να ξέρουμε ακριβώς πότε θα φτάσει στην ακτή", δήλωσε στην εφημερίδα The Nation ο Σονγκ Εκμαχατσάι, ο επικεφαλής του τμήματος Προειδοποίησης Καταστροφών.
Σύμφωνα με τον Σονγκ ακριβή προειδοποιητικά μηνύματα θα σταλούν μέσα σε 15 λεπτά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα προβλέπει και την απλοποίηση του γραφειοκρατικού πρωτοκόλλου ώστε να διασφαλίζεται ότι οι προειδοποιήσεις θα στέλνονται χωρίς καθυστέρηση.
"Πλέον δεν χρειαζόμαστε την άδεια των διευθυντών των τηλεοπτικών σταθμών. Μπορούμε να διακόπτουμε οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα προβάλλεται εκείνη τη στιγμή", είπε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου, Σομσάκ Καοσούβαν. Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι οι προετοιμασίες θα είναι άχρηστες χωρίς τη συμμετοχή των απλών ανθρώπων και κάλεσε τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους που τους απειλούν και να μάθουν πώς θα τους αντιμετωπίσουν.
"Αν δεν απομακρυνθούν από τα μεγάλα κύματα, κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε σώσει από ένα τεράστιο κύμα είναι να τρέξεις όσο γρηγορότερα μπορείς σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο", κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ