Οι ρωσικές αρχές αύξησαν τις απειλές σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, ενός από τους κύριους αντιπάλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας σήμερα την έναρξη μιας τρίτης ποινικής έρευνας για υπεξαιρέσεις κεφαλαίων, αδικήματα που μπορεί να επιφέρουν καταδίκη σε κάθειρξη δέκα ετών.
Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή κατηγορεί αυτή τη φορά τον νομικό και μπλόγκερ Ναβάλνι, έναν κήνσορα της διαφθοράς, ότι υπεξαίρεσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από ένα φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα.
Η νέα σημερινή έρευνα απορρέει από μια άλλη υπόθεση, τη λεγόμενη υπόθεση «Kirovles», από το όνομα μιας επιχείρησης ξυλείας στο Κίεβο (900 χλμ. ανατολικά της Μόσχας). Γι' αυτή την υπόθεση, που ανάγεται στο 2009, έχουν απαγγελθεί ήδη από τα τέλη Ιουλίου κατηγορίες σε βάρος του Ναβάλνι για "υπεξαιρέσεις σε μεγάλη κλίμακα", αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή κάθειρξης ως δέκα ετών.
Οι νέες κατηγορίες εναντίον του αντιπολιτευόμενου, ο οποίος τις αρνείται, έχουν τον ίδιο χαρακτηρισμό.
Οι έρευνες αποκάλυψαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μια κατάχρηση κεφαλαίων που ανήκαν στο πολιτικό κόμμα της Ένωσης Δυνάμεων της Δεξιάς, η οποία χρονολογείται από το 2007».
Αυτό το φιλελεύθερο πολιτικό κίνημα είχε τότε συνάψει ένα διαφημιστικό συμβόλαιο με την εταιρία Allekt, με επικεφαλής τον Ναβάλνι, ο οποίος είχε λάβει στο πλαίσιο αυτό 100 εκατ. ρούβλια, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, εξηγεί η Ερευνητική Επιτροπή.
Τα κεφάλαια αυτά φέρεται ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε εταιρίες "που φαίνεται πως είναι επιχειρήσεις φαντάσματα ή πως δημιουργήθηκαν για μια μόνο ημέρα", υποστηρίζει η Ερευνητική Επιτροπή.
"Άλλη μια έρευνα εναντίον μου. Μα τι κάνεις, Ερευνητική Επιτροπή! Αρκετά", αντέδρασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο ένας από τους πιο προβεβλημένους ηγέτες της αμφισβήτησης εναντίον του Πούτιν. Στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας χαρακτήρισε τις νέες κατηγορίες "πλήρες παραλήρημα" και κατηγόρησε την Ερευνητική Επιτροπή ότι "κατασκευάζει" τις αποδείξεις εναντίον του.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή Ντμίτρι Ορέσκιν, οι έρευνες σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι εντάσσονται "στη λογική ενός αυταρχικού καθεστώτος".
«Πρέπει να απομονωθεί ο Ναβάλνι, να καταστραφεί μια φυσιογνωμία που σ' ένα εγγύς μέλλον είναι πιθανό να γίνει μια πολιτική προσωπικότητα που θα προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή», εξηγεί ο ειδικός αυτός, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Αλεξέι Ναβάλνι "προφανή ηγέτη της αντιπολίτευσης".
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)