Πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου καθαίρεσε τον επικεφαλής των προσπαθειών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ο οποίος είχε προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ διακόπτοντας τις επιχειρήσεις καταστροφής των καλλιεργειών της κόκας στο Περού, ο πρόεδρος της χώρας Ογιάντα Ουμάλα έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια χωρίς προηγούμενο να εξαλείψει τις σοδειές του φυτού που αποτελεί την βάση για την παρασκευή κοκαΐνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Βιλφρέδο Πεδράσα ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε φυτείες κόκας που εκτείνονταν σε 14.171 εκτάρια (141.710 στρέμματα) φέτος, μια έκταση χωρίς ιστορικό προηγούμενο αυξημένη κατά 37%. Το 2013, πρόσθεσε, ο Ουμάλα θέλει να εξαλειφθούν καλλιέργειες σε τουλάχιστον 16.000 εκτάρια στο Περού, που μαζί με την Κολομβία παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που διακινείται παγκοσμίως.
Ο Ουμάλα, πρώην αξιωματικός του στρατού που εξελέγη προβάλλοντας ένα κεντροαριστερό πρόγραμμα αλλά μετακινήθηκε προς τα δεξιά αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειες του Περού για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο ιδιαίτερα οξύς τόνος που έχει υιοθετήσει διαφέρει αισθητά από τη θέση που εκφράζουν όλο και περισσότεροι ηγέτες στη Λατινική Αμερική, που είτε αμφισβητούν τον 'πόλεμο κατά των ναρκωτικών' που έχουν κηρύξει και υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στην περιφέρεια, είτε τον χαρακτηρίζουν αποτυχημένο.
Ο Ουμάλα «μας ζήτησε πιο φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των καλλιεργειών», δήλωσε ο Πεδράσα σε εκπροσώπους του Τύπου. «Πρόκειται για μια έκφραση της βούλησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί ακόμη πιο μετωπικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών».
Λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα του 2011 ο Ουμάλα είχε ορίσει επικεφαλής των προσπαθειών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών τον Ρικάρδο Σομπερόν, ένα νομικό ο οποίος αντιμετώπιζε με ειρωνεία τα προγράμματα καταστροφής των καλλιεργειών κόκας με την υποστήριξη των ΗΠΑ και είχε εκπροσωπήσει νομικά ένα βουλευτή με στενές σχέσεις με τους κοκαλέρος, τους καλλιεργητές του φυτού.
Ο Σομπερόν επικρίθηκε έντονα από τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Περού διότι ανέστειλε προσωρινά την καταστροφή των καλλιεργειών. Τον Ιανουάριο, αντικαταστάθηκε.
Έκτοτε ο Ουμάλα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα κλιμακώσει τις προσπάθειες πάταξης του λαθρεμπορίου κοκαΐνης και ότι θα εξαλείψει τα απομεινάρια της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, ενός μαοϊκού αντάρτικου οι επίγονοι του οποίου έχουν αναμιχθεί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις ζούγκλες του Περού μετά τη σύλληψη των παλαιών ηγετών του την δεκαετία του 1990.
Ειδικοί στο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών εκτιμούν ότι στο Περού παράγονται περίπου 300 τόννοι κοκαΐνης το χρόνο. Η περουβιανή αστυνομία κατέσχεσε μόλις το 10% της ποσότητας αυτής φέτος.
«Αυτός είναι ένας πόλεμος που παίρνει χρόνο», δήλωσε ο Πεδράσα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)