Παρουσίαση ρομπότ σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Παρουσίαση ρομπότ σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ρομπότ χειρούργοι, ψάρια, τετράποδα ζώα, ακόμα και ρομπότ που αναλαμβάνουν επικίνδυνες διαστημικές αποστολές θα παρουσιαστούν στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που θα φιλοξενηθεί αύριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πίσω από τα ρομπότ βρίσκονται οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτόματου Ελέγχου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, καθώς και οι ερασιτέχνες λάτρεις της ρομποτικής- μέλη της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής.

Στο πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης θα γίνουν, επίσης, παρουσίαση ρομποτικής για αρχάριους, επιδείξεις πειραμάτων, αλλά και ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Ευάγγελου Παπαδόπουλου με θέμα «Η άνοιξη της ρομποτικής».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι ο «Απτικός Μηχανισμός Ανάδρασης Δυνάμεων». Πρόκειται για ρομποτική εφαρμογή, αποτέλεσμα διδακτορικής διατριβής στο ΕΜΠ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους, κυρίως ουρολογικές επεμβάσεις. Τον μηχανισμό χειρίζεται μακριά από τον ασθενή ο γιατρός, ενώ μια αντίστοιχη διάταξη βρίσκεται στον ασθενή που κάνει την επέμβαση. «Με τη χρήση του ρομπότ ο γιατρός μπορεί να κάνει επέμβαση από απόσταση και να καταλάβει που βρίσκεται το εργαλείο επάνω στον ασθενή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Ιωάννης Νταβλιάκος, μηχανολόγος μηχανικός και συνεργάτης του Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτόματου Ελέγχου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω μικροτροχαλιών και μικρονημάτων, ενώ ο τηλεχειρισμός γίνεται από απόσταση.

Για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο «Μικρορομποτικός μηχανισμός». Πρόκειται για καινοτόμο μηχανισμό κίνησης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής. Το ρομπότ βασίζεται σε μικροκινητήρες κεντρομόλων δυνάμεων, έχει ασύρματη επίπεδη κίνηση και μικρές διαστάσεις. Μάλιστα, τις κινήσεις που κάνει είναι δύσκολο να τις δει κανείς με γυμνό μάτι. Μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλα ρομπότ. Η χρήση του ενδείκνυται κυρίως στη βιοϊατρική, όπου μπορεί να κάνει εγχύσεις σε καρκινικά κύτταρα με στόχο τη θεραπεία τους.

Τα βλέμματα αναμένεται να μαγνητίσει και το «Διαστημικό ρομπότ», έργο μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΕΜΠ. Δύο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα είναι προσαρμοσμένα επάνω σε μια επιφάνεια γρανίτη. Το ρομπότ αιωρείται με τη βοήθεια αεροεδράνων που λειτουργούν με διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο η αιώρηση αυτή δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Στο ρομπότ έχουν προσαρμοστεί δύο δαγκάνες, μία κάμερα και οπτικοί αισθητήρες. Με την κατασκευή του οι επιστήμονες πετυχαίνουν την εξομοίωση της λειτουργίας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες στο διάστημα, όπως επιδιόρθωση τεχνητών δορυφόρων. συλλογή διαστημικών σκουπιδιών και κατασκευές σε τροχιά.

Την κίνηση ενός τετράποδου ζώου μιμείται το «Ρομπότ με τέσσερα πόδια». Πρόκειται για ένα ρομπότ με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής στο ΕΜΠ και έχει τη δυνατότητα βηματισμών στο χώρο. Το ρομπότ έχει δύο βαθμούς ελευθερίας σε κάθε πόδι, έναν στροφικό και έναν πρισματικό. «Με την κίνησή του προσομοιώνει τον τρόπο που κινείται ένα τετράποδο ζώο και μπορεί να λειτουργήσει σε δύσβατες για τον άνθρωπο περιοχές και να ελέγξει κάποιο χώρο», επισημαίνει ο κ. Νταβλιάκος.

Εκτός από το «Ρομπότ με τέσσερα πόδια», που μιμείται τις κινήσεις τετράποδου ζώου, στην έκθεση θα υπάρχουν και τρία ρομποτικά ψάρια. Το ένα, αποτέλεσμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών στο ΕΜΠ, έχει εξαιρετική δυνατότητα ελιγμών και αθόρυβη κίνηση. Με κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να κινηθεί ακόμα και στα μεγάλα βάθη των ωκεανών και να χρησιμεύσει στην παρακολούθηση ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Τα άλλα δύο ρομπότ, του Νικόλαου Καραβά, μέλους της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής, που φέρουν την ονομασία «Νηρεύς 881» και «Φόρκυς 571», χρησιμεύουν στο να παίρνουν δεδομένα από τις μετρήσεις του νερού και να τα στέλνουν σε ασύρματα συνδεδεμένους υπολογιστές.

Επίσης, θα εκτεθεί και ένα τετρακίνητο ρομποτικό όχημα. Το όχημα αυτό, που υπογράφει ο δημιουργός της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής, Δήμος Αποστολίδης και παρουσιάζει για πρώτη φορά, αποτελείται από έναν υπολογιστή πάνω σε τροχούς με τρισδιάστατη κάμερα και οθόνη. Το όχημα έχει κίνηση και στους τέσσερις τροχούς και δουλεύει μέσω προγράμματος τηλεπαρουσίασης (όπως το Skype). Στόχος της δημιουργίας του, όπως εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, είναι η προώθησή του στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές που απουσιάζουν λόγω ασθένειας να μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά το μάθημα από το σπίτι τους, να συνομιλήσουν με την καθηγήτρια ή τους συμμαθητές τους, ακόμα και να... ακολουθήσουν τους συμμαθητές τους στο διάλειμμα, να συμμετάσχουν δηλαδή σε όλη τη ζωή του σχολείου.

Ένα ρομπότ που θυμίζει λουλούδι και μιμείται σαρκοφάγα φυτά που κλείνουν τα πέταλα και αιχμαλωτίζουν τα έντομα, συγκαταλέγεται, επίσης, στα ρομπότ που υπογράφει ο Δήμος Αποστολίδης και θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το λουλούδι αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα και αλληλεπιδρά με τον άνθρωπο. Με την προσθήκη ασύρματου δικτύου θα μπορεί να παίρνει τα δεδομένα του καιρού και να τα μεταφέρει στοΝ χρήστη κάνοντας αντίστοιχες κινήσεις στα πέταλά του.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ