Ο αντιπρόεδρος της Συρίας Φαρούκ αλ-Σάρα παρουσίασε ανοιχτά τις διαφορές του με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ προτείνοντας μια λύση που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι ο σύρος πρόεδρος επιμένει στη στρατιωτική επιλογή για τη συντριβή της ένοπλης εξέγερσης.
Στη Δαμασκό, οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν μαζικά τον προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, όπου μάχες σημειώνονται μεταξύ υποστηρικτών του καθεστώτος και ανταρτών, ενώ η πολεμική αεροπορία βομβάρδιζε τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το χάος εξαπλώνεται στη χώρα. Δύο Ρώσοι απήχθησαν μαζί με τον συνάδελφό τους, έναν ιταλό μηχανικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Συρία Σεργκέι Μαρκόφ.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο χθες Δευτέρα για την απαγωγή στη Συρία ενός ιταλού μηχανικού και δύο συναδέλφων του διαφορετικής εθνικότητας που εργάζονταν σε μια χαλυβουργία στο λιμάνι της Λαττάκειας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην φιλοσυριακή εφημερίδα του Λιβάνου Αλ Αχμπαρ, ο σύρος αντιπρόεδρος δήλωνε ότι οι διαφωνίες όσον αφορά την επίλυση της κρίσης στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 43.000 ανθρώπων σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, φθάνουν στα υψηλότερα κλιμάκια του κράτους.
"Ο Ασαντ δεν κρύβει τη βούλησή του να επικρατήσει στρατιωτικά μέχρι την τελική νίκη και πιστεύει ότι μετά, ο πολιτικός διάλογος θα είναι πράγματι εφικτός".
Ο σουνίτης αντιπρόεδρος διευκρίνιζε επίσης ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης, καθώς ουδεμία πλευρά είναι σε θέση, σύμφωνα με τον αλ-Σάρα, να επικρατήσει μόνο δια των όπλων.
"Ο Ασαντ κατέχει όλες τις εξουσίες στη χώρα. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις στη συριακή κυβέρνηση που όμως δεν έχουμε φθάσει στο σημείο όπου μπορεί να μιλά κανείς για βαθιές διαφωνίες", είπε.
Είναι η πρώτη φορά που ανώτερος σύρος αξιωματούχος αναφέρεται σε τέτοιου είδους αποκλίσεις στην κορυφή του κράτους, και σε ένα απολυταρχικό κράτος, όπως η Συρία, δεν μπορεί να εκφράζεται με τον τρόπο αυτό χωρίς να έχει σημαντικά στηρίγματα.
Ιρανικό σχέδιο εξόδου από την κρίση
Ο 73χρονος αλ-Σάρα διετέλεσε επί 22 χρόνια επικεφαλής της συριακής διπλωματίας. Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα στη Συρία που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς διαμένει ακόμη στη χώρα, ο αλ-Σάρα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ιράν, συμμάχου της Συρίας.
Η Τεχεράνη παρουσίασε τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες ενός "σχεδίου εξόδου" από την κρίση έξι σημείων, που περιλαμβάνουν "τη διακοπή των βιαιοτήτων" και έναν "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό "μεταβατικής κυβέρνησης".
Επί του πεδίου, οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και φιλοκαθεστωτικών παλαιστίνιων μαχητών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση επαναλήφθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, όπου ζουν 150.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για "μεγάλο πανικό το πρωί της Δευτέρας" στους κατοίκους του Γιαρμούκ που αναζητούν ένα ασφαλές σημείο για να καταφύγουν, καθώς ο καταυλισμός τους που βρίσκεται στη γραμμή σύγκρουσης μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών, αποτέλεσε στόχο την Κυριακή μιας αεροπορικής επιδρομής, για πρώτη φορά σε 21 μήνες μαχών.
Η σφοδρότητα των μαχών ωστόσο μειώθηκε στο Χαλέπι. Ο πρωθυπουργός Ουάελ αλ-Χάλακι επισκέφθηκε τη μεγάλη μητρόπολη του βορρά για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασαν οι μάχες τον Ιούλιο, μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αντάρτες άρχισαν τη Δευτέρα γενικευμένη επίθεση εναντίον φυλακίων του τακτικού στρατού στην κεντρική επαρχία Χάμα, όπου μέχρι σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία. "Σε αυτή την επαρχία μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων μηνών", είπε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
Σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν "διεθνή τρομοκράτη" τον λιβανέζο φιλοσύρο πρώην υπουργό Μισέλ Σαμάχα που κατηγορείται ότι προετοίμαζε επιθέσεις στο Λίβανο, δηλώνοντας ότι αντιδρά με αυτό τον τρόπο στις "απόπειρες του καθεστώτος Ασαντ να αναμειχθεί στις υποθέσεις των γειτόνων του και να αποσταθεροποιήσει περισσότερο την περιοχή".
Επίσης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από τη Δαμασκό να δώσει εξηγήσεις μετά τη σύλληψη ενός συριακής καταγωγής Αυστριακού, του Τζαμάλ Οράμπι, ο οποίος διένειμε κατά τα φαινόμενα ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.
(AΠΕ-ΜΠΕ)