Η διπλωματία της Κίνας εμφανίστηκε σήμερα «πολύ ανήσυχη» για την πολιτική που ενδέχεται να ακολουθήσει η Ιαπωνία, την επομένη του θριάμβου στις βουλευτικές εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο συντηρητικός Σίνζο Άμπε, μελλοντικός Ιάπωνας πρωθυπουργός.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει η Ιαπωνία», δήλωσε η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγη ώρα αφού ο Άμπε δήλωσε πως η ιαπωνική εθνική κυριαρχία επί των νήσων Σενκάκου --τα οποία διεκδικούνται κι από το Πεκίνο-- είναι «μη διαπραγματεύσιμη».
Τα νησιά αυτά είναι «αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους», είπε η Χουά, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Κίνα είναι «έτοιμη να εργαστεί μαζί με την Ιαπωνία ώστε να αποκαταστήσουμε σταθερότερες σχέσεις».
«Τα νησιά Σενκάκου είναι αναπόσπαστο τμήμα του ιαπωνικού εδάφους. Η Ιαπωνία έχει την κυριαρχία και τον έλεγχο αυτών των νησιών βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Άμπε.
Τα νησιά Σενκάκου, που η Κίνα αποκαλεί Ντιαογιού, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εδαφικής διένεξης η οποία επιδεινώθηκε μετά την αγορά από το Τόκιο στα μέσα του Σεπτεμβρίου ενός μέρους των ακατοίκητων αυτών νησιών και νησίδων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Θεωρούμενος ως «ιέραξ» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Άμπε είχε υποσχεθεί στην διάρκεια της εκστρατείας του να επιδείξει πυγμή σε ό,τι αφορά τις εδαφικές διενέξεις που έχει η Ιαπωνία με τους γείτονές της, ιδιαίτερα με την Κίνα.
Αντιιαπωνικές διαδηλώσεις, μερικές φορές βίαιες, έχουν σημειωθεί από τα μέσα του Σεπτεμβρίου σε πολλές κινεζικές πόλεις μετά την ανακοίνωση της «εθνικοποίησης» των νήσων από το Τόκιο. Έπειτα από περίπου μια εβδομάδα το Πεκίνο κατάφερε να τις κατευνάσει. Όμως κυβερνητικά κινεζικά πλοία έπλευσαν έκτοτε κοντά ή μέσα στα χωρικά ύδατα των νήσων αυτών.
Την περασμένη Πέμπτη η διμερής κρίση κλιμακώθηκε μετά την υπέρπτηση στο αρχιπέλαγος ενός κινεζικού αεροσκάφους, εξέλιξη την οποία η Ιαπωνία καταδίκασε κάνοντας λόγο για την πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου της μετά την επιδείνωση της διμερούς διένεξης. Το Τόκιο κατήγγειλε την υπέρπτηση ως μια κίνηση «εξαιρετικά λυπηρή», ενώ προχώρησε στην κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών F-15.
Τα νησιά που διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο, καθώς και η Ταϊβάν, βρίσκονται κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους και πιθανώς τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)