Ισπανία: Εκκληση της El Pais προς την ισπανική κυβέρνηση για "επείγουσα διάσωση" της οικονομίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισπανία: Εκκληση της El Pais προς την ισπανική κυβέρνηση για "επείγουσα διάσωση" της οικονομίας

Η ισπανική εφημερίδα El Pais καλεί με το κύριο άρθρο της σήμερα την ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει "χωρίς καθυστέρηση" οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας την εκτίμηση ότι η αναβολή της απόφασης αυτής θα επιδεινώσει την ύφεση και το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα.

Υπό τον τίλτο "Rescate urgente" (Επείγουσα διάσωση), η εφημερίδα εκτιμά ότι "η σταθερότητα των σπρεντ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη: "Ηδη οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ένα τόσο υψηλό κόστος δανεισμού".

Τα ισπανικά σπρεντ έφθασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (600 μονάδες βάσης), πριν σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στις 400 μονάδες.

Αυτή η ύφεση συνοδεύει την ανακοίνωση στις αρχές του Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους για τη στήριξη των εύθραυστων οικονομιών της ευρωζώνης. Ωστόσο η Ισπανία τελεί υπό τη στενή επιτήρηση των αγορών. Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι "οι αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα" της Ιταλίας, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, απειλούν να μεταδοθούν στην Ισπανία.

Ηδη, σήμερα το πρωί, τα ισπανικά σπρεντ αυξήθηκαν στις 430 μονάδες βάσης, έναντι 412 την Παρασκευή.

Για να λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει επισήμως σχετικό αίτημα προς τούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει ως όρο για τη διατύπωση τέτοιου αιτήματος να γνωρίζει το επίπεδο του σπρεντ που θα επιβληθεί στη χώρα του.

Ομως η El Pais απορρίπτει αυτήν την επιχειρηματολογία: "Εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρέμβει στη αγορά χρέους, αυτό θα ισοδυναμεί με καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση...τη στιγμή που τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και οι αγορές γνωρίζουν ότι το αίτημα για βοήθεια θα διατυπωθεί, αργά ή γρήγορα".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ