Η απόφαση να τιμηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης αποτελεί μια «ανεξάρτητη αναγνώριση» των όσων αυτή εκπροσωπεί, όπως δήλωσε σήμερα από το Όσλο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Νορβηγία, χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ορίζει τη Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ η οποία φέτος απένειμε στην ΕΕ το Νομπέλ Ειρήνης για τη συνεισφορά της «στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η απόφαση έχει «ακόμη μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι αν είχε ληφθεί από μια χώρα της ΕΕ, διότι είναι κατά μία έννοια μια ανεξάρτητη αναγνώριση των όσων εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ΕΕ προσέφερε «βιώσιμη ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε επισημάνει ότι το βραβείο είναι μια αναγνώριση για το «πώς η Ευρώπη μετατράπηκε από μια ήπειρος πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης», ενώ δήλωσε ότι έχει γράψει και ένα ποίημα χαϊκού για την περίσταση.
«Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», είχε προσθέσει ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ.
«Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο», είχε επισημάνει ο ίδιος. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».
Τέλος, ο Μάρτιν Σουλτς πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στο βιβλίο «Οι Μπούντενμπροκ» του γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν, στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία τριών γενιών μιας οικογένειας, από την άνοδο ως την πτώση της.
Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ΕΕ, δήλωσε ο Σουλτς, επισημαίνοντας ότι: «Δεν θέλω να ανήκω στην τρίτη γενιά».
Οι τρεις άνδρες έφτασαν σήμερα στο Όσλο, μία ημέρα πριν την τελετή για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης.
Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένονται αύριο στο Όσλο για την τελετή. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν και σημαντικές απουσίες, μεταξύ αυτών και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που αρνήθηκε την πρόσκληση. Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)