Η Κροατία έχει κάνει πολλά για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά έχει ακόμη να πραγματοποιήσει ορισμένες αποστολές, τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ διευκρινίζοντας ότι οι Γερμανοί βουλευτές θα προσεγγίσουν με μεγάλη σοβαρότητα την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ένωση.
«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ελέγχουμε αυτό που κάνουμε» εξήγησε ο κ. Γκάουκ από το Ζάγκρεμπ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη αναφερόμενος σε προηγούμενες διευρύνσεις της ΕΕ που δεν ήταν οι πιο επιτυχημένες.
Στην αντιπροσωπεία του προέδρου της Γερμανίας που επισκέπτεται την Κροατία μετέχει και ο πρόεδρος της Επιτροπής για την ΕΕ της Μπούντεσταγκ, Γκίντερ Κιρχμπάουμ, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε κατά της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή «η χώρα δεν είναι έτοιμη για προσχώρηση στην Ένωση» και ότι το Ζάγκρεμπ δεν μπορεί 100% να υπολογίζει στην ημερομηνία ένταξης που έχει ανακοινωθεί.
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς είπε ότι η χώρα του έχει να εκπληρώσει τις 10 αποστολές που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες συνόψισε σε δύο μεγάλα ζητήματα.
«Η πρώτη αποστολή είναι η προσαρμογή του οικονομικού συστήματος και εκεί ξεχωρίζει το θέμα των ναυπηγείων» είπε ο κ. Γιοσίποβιτς και εξέφρασε την ελπίδα το πρόβλημα να επιλυθεί. Παράλληλα η Κροατία εργάζεται για την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, πρόσθεσε.
Ως δεύτερο μεγάλο ζήτημα ανέφερε τις αρχές που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Κροατία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του δικαστικού και διοικητικού συστήματος, καθώς από την ποιότητά τους εξαρτώνται η οικονομία και το επενδυτικό κλίμα», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που θα έχει η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι «η ΕΕ είναι ένα οικονομικό σχέδιο», ότι πρόκειται για «τεράστια αγορά» και ότι η Κροατία με την αναγκαία αναμόρφωση της οικονομίας στην αγορά αυτή θα έχει μεγάλες ευκαιρίες. Επιπλέον τόνισε ότι σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι «η Κροατία θα βρεθεί στη ζώνη ειρήνης».
Ο πρόεδρος της Γερμανίας ρωτήθηκε από Κροάτες δημοσιογράφους αν υπάρχει πολιτική δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Κροατία και απάντησε ότι «έτσι αισθάνεται».
«Δεν μπορώ να μιλήσω για την κυβέρνηση, αλλά αυτό αισθάνομαι. Εμείς πάντα παρακολουθούσαμε την Κροατία κι αυτό δεν είναι το τέλος» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να αναρωτηθεί αν η Κροατία έχει κάνει πραγματικά αρκετά βήματα. «Δεν πρόκειται για αντικροατική θέση, αλλά με προσοχή ενεργούμε στο ζήτημα της διεύρυνσης» ανέφερε.
«Εμείς αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι για την πορεία της Κροατίας προς την ΕΕ» τόνισε ο κ. Γκάουκ και δήλωσε ότι κατανοεί την Κροατία που έχει «μία ιδιαιτερότητα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πόλεμο έγινε εθνικό κράτος. Υπάρχει η διαδικασία αναμόρφωσης και βραδύτητα στην αλλαγή νοοτροπίας. Εμείς στην ανατολική Γερμανία ζήσαμε την αλλαγή νοοτροπίας γι αυτό κατανοώ την Κροατία» είπε ο Γερμανός πρόεδρος.
Ο κ. Γκάουκ υπογράμμισε ότι η Γερμανία στηρίζει τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών σημειώνοντας ότι ο Κροάτης ομόλογός του έστειλε μηνύματα συμφιλίωσης προς το Βελιγράδι. «Αυτό είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας» σημείωσε ο κ. Γκάουκ αναφέροντας, ωστόσο, ότι «συμφιλίωση χωρίς την ιστορική αλήθεια δεν είναι δυνατή».
«Ο πρόεδρός σας αφήνει χώρο για την αλήθεια και τη συμφιλίωση» είπε ο κ. Γκάουκ, πρώην Λουθηρανός πάστορας, γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Γερμανία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)