Οι «μεγάλοι δάσκαλοι» της Θεσσαλονίκης, το έργο και η προσφορά τους στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, που επηρέασε όλη την χώρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Αναδείχθηκαν βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία των Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνού, Αλέξανδρου Δελμούζου, Γιάννη Κακριδή, Λίνου Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Χρήστου Τσολάκη, μέσα από εργασίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που παρουσίασε ομάδα μαθητών του λυκείου.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Γιώργος Αναστασιάδης, και Γιώργος Δέλλιος, καθηγητές Νομικής ΑΠΘ, ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος και συγγραφέας, ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας και ο επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών «Μ. Τριανταφυλλίδης», Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέρθηκαν σε επιμέρους στοιχεία για τους μεγάλους δασκάλους της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο κλίμα της εποχής στο οποίο έδρασαν. Ο κ.Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον «άνεμο ελευθερίας» που έπνεε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του και μετά (1926) και συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλαισίου που καθιέρωσε τον δημοτικισμό και αποτέλεσε το προπύργιο και αντίπαλο δέος απέναντι στους υποστηριχτές της καθαρεύουσας.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και η σύζυγος του Χρήστου Τσολάκη, Σάσα, η οποία μίλησε για την πορεία των «52 κοινών και φωτεινών χρόνων με τον δάσκαλο».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)