Οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν χθες το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του για την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς, αλλά η κυβέρνηση Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεσή της να φέρει εις πέρας το οικιστικό της πρόγραμμα.
Η Ουάσινγκτον κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να "αναθεωρήσει τις μονομερείς αποφάσεις της και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς οι ενέργειες αυτές είναι αντιπαραγωγικές και καθιστούν δυσκολότερη την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Οι ΗΠΑ όπως και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και η Μόσχα διατυπώνουν την διαμαρτυρία τους κατά της απόφασής αυτής.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα λόγο να αντιτίθεται στη χορήγηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ. "Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει λόγος για να αντιτασσόμαστε στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής", είπε ο 'Ολμερτ χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Η Ρωσία έκρινε "παράνομα" τα νέα σχέδια του Ισραήλ, καλώντας το εβραϊκό κράτος να "επανεξετάσει" την απόφασή του.
Οι πρεσβευτές του Ισραήλ στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και τη Μαδρίτη κλήθηκαν τη Δευτέρα στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών όπου υπηρετούν για να τούς επισημανθεί η "ανησυχία" και η "αποδοκιμασία" των κρατών αυτών.
Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα αποποιηθεί του προγράμματός του παρά τις "διεθνείς πιέσεις" δήλωσε πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Το Ισραήλ επιμένει στα ζωτικής σημασίας συμφέροντά του, ακόμη και υπό τις διεθνείς πιέσεις και δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ήδη ειλημμένη απόφαση", δήλωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε τη Δευτέρα στο πρόγραμμά του τονίζοντας ότι σκοπεύει να αρχίσει την κατασκευή 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ένα σχέδιο που έχει καταδικάσει ήδη η Ουάσινγκτον από το 2010.
Η ανέγερση αυτή πάγωσε μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση που προκάλεσε μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη διάρκεια της επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το Μάρτιο του 2010.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι αποφάσεις για την κατασκευή αυτή δεν "θα πρέπει να εφαρμοστούν απορρίπτοντας ωστόσο "μια λογική κυρώσεων" απέναντι στο εβραϊκό κράτος.
Νέα ένδειξη των ευρωπαϊκών διαφορών προσέγγισης για τη Μέση Ανατολή , το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα "ιδιαίτερα ανήσυχο", χωρίς ωστόσο να καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών του τον ισραηλινό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.
Υπονόμευση της λύσης των δύο κρατών
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να κατασκευάσει επιπλέον 3.000 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, κυρίως στη λεγόμενη ζώνη Ε1.
Η ιδιαίτερα επίμαχη ζώνη Ε1 βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, όπου το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στις ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε οικοδομική δραστηριότητα. Στη ζώνη αυτή αν ανεγερθούν κατοικίες, το Μααλέ Αντουμίμ θα προσαρτηθεί στους εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε αντίποινα της ψήφισης, την Πέμπτη, στη Γενική Συνέλευση, που χορήγησε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ, παρά τη μάχη που έδωσε το Ισραήλ και ο αμερικανός σύμμαχός του για το αντίθετο.
Ανάμεσα στις 193 χώρες της Γενικής Συνέλευσης, η Γαλλία, η Σουηδία και η Δανία υπερψήφισαν την απόφαση, ενώ η Βρετανία και η Γερμανία απείχαν.
Για τις ευρωπαϊκές χώρες, η ανακοίνωση της ανέγερσης νέων κατοικιών θέτει τη λύση των δύο κρατών που επιζητείται εδώ και δεκαετίες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Το Λονδίνο δήλωσε ότι το οικιστικό αυτό πρόγραμμα θα καταστήσει "ενδεχομένως ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ, διχοτομημένη πρωτεύουσα".
Στο Παρίσι ο ισραηλινός πρεσβευτής Γιόσι Γκαλ "κλήθηκε" στο υπουργείο Εξωτερικών όπου τού εκφράσθηκε η "ιδιαίτερα έντονη ανησυχία της Γαλλίας", εξήγησε το Κε ντ΄Ορσέ.
Σε ανακοίνωσή της στο Παρίσι η πρεσβεία του Ισραήλ διευκρίνισε ότι ο Γιόσι Γκαλ εξήγησε "ότι ήταν αδύνατο το Ισραήλ να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μετά το παλαιστινιακό μονομερές εγχείρημα στον ΟΗΕ".
Παρίσι και Λονδίνο δεν επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι προτίθενται να καλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, κάτι που θα αποτελούσε προηγούμενο στις διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)