Σερβία-Κόσοβο: Συμφωνία, σε ορισμένα σημεία, για την ενοποιημένη συνοριακή διαχείριση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία-Κόσοβο: Συμφωνία, σε ορισμένα σημεία, για την ενοποιημένη συνοριακή διαχείριση

Σε συμφωνία, σε ορισμένα σημεία, φαίνεται να κατέληξαν, στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι ομάδες εργασίας της Πρίστινας και του Βελιγραδίου που συζήτησαν το θέμα της ενοποιημένης συνοριακής διαχείρισης.

Το παραπάνω θέμα θα συζητήσουν εκτενέστερα, σήμερα, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, στη συνάντηση που θα έχουν στη βελγική πρωτεύουσα, με την επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον σε ρόλο διαμεσολαβητή.

Η εν λόγω συμφωνία, την οποία είχε κάνει αποδεκτή η προηγούμενη σερβική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Βελιγραδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας Ντέγιαν Παβίτσεβιτς δήλωσε πως δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μέρνταρε, που είναι και οι πρώτες που θα λειτουργήσουν υπό το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χθεσινή συνάντηση με την αντίστοιχη ομάδα εργασίας της Πρίστινας υπήρξε συμφωνία σε μία σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία των τελωνείων και εξήγησε ότι η διαδικασία ελέγχου των αγαθών δεν θα γίνεται στις συνοριακές διαβάσεις αλλά σε τελωνειακούς τερματικούς σταθμούς.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, όπως εξήγησε, πως αγαθά από το Κόσοβο θα περνούν τελωνειακό έλεγχο στις πόλεις Νις και Βράνιε, ενώ τα αγαθά από τη Σερβία που «μπαίνουν» στο Κόσοβο θα περνούν αντίστοιχους ελέγχους στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Στις συνοριακές διαβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Παβίτσεβιτς, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της EULEX, της Σερβίας και του Κοσόβου «θα ελέγχουν μόνο χαρτιά».

Στη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκε και ο μελλοντικός ρόλος της EULEX σε ό,τι αφορά την παραπάνω διαδικασία και, όπως διευκρίνισε ο Σέρβος αξιωματούχος, η παρουσία των υπαλλήλων της ευρωπαϊκής αποστολής θα είναι ισορροπημένη με την παρουσία αστυνομικών από τη Σερβία και μελών της αστυνομίας του Κοσόβου. «Οι συνοριακές διαβάσεις του Γιάρινιε και του Μέρνταρε δεν θα φέρουν κανένα διακριτικό κράτους» υπογράμμισε ο κ. Παβίτσεβιτς.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν ορισμένα σημεία της συμφωνίας, όπως οι πινακίδες των οχημάτων, η ταξιδιωτική ασφάλεια και τα προσωπικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας εξέφρασε την ελπίδα πως αυτά τα ζητήματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο κ. Παβίτσεβιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της διανομής των τελωνειακών εσόδων σημειώνοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε με τον έλεγχο των αγαθών στους τελωνειακούς τερματικούς σταθμούς. Η σερβική πλευρά είχε ζητήσει, οι πόροι αυτοί να «κατευθύνονται' απευθείας στους σερβικούς δήμους του βορείου Κοσόβου, «αλλά κάτι τέτοιο- προς το παρόν- ήταν αδύνατο» όπως ανέφερε ο Σέρβος αξιωματούχος εξηγώντας ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Παβίτσεβιτς είπε ακόμη ότι το τεχνικό πρωτόκολλο που είχε μονογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση προκαθόριζε κάποιες λύσεις, οι οποίες «τώρα είναι πολύ δύσκολο να τις αλλάξει κανείς».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος θα αρχίσει κανονικά στις 10 Δεκέμβριου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ