Η δίκη δέκα προσώπων που φέρονται ως μέλη ενός ευρωπαϊκού δικτύου χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (ΜΙΟ), μιας οργάνωσης «τζιχαντιστών. της κεντρικής Ασίας που συνδέεται με την αλ Κάιντα, άρχισε σήμερα σε Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού.
Οι κατηγορούμενοι, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι, φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή μεταξύ του 2003 και του 2008 στην συγκέντρωση και την παράδοση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε αυτή την οργάνωση που είναι παρούσα στο βόρειο Αφγανιστάν και τις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν.
Ο ΟΗΕ έχει εγγράψει το ΜΙΟ το 2001 στον κατάλογο των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους παράγοντες του δικτύου, ο Ιρφάν Ντεμιρτάς πιστεύεται ότι είχε επιφορτιστεί με τη συλλογή κεφαλαίων στην Ευρώπη από τον πρώην επικεφαλής του ΜΙΟ Ταχίρ Γιουντάλτσεφ, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή των ΗΠΑ το 2009.
Ο Τουρκο-ολλανδός Ντεμιρτάς, που εμφανίστηκε με ξυρισμένο κρανίο και παχιά λευκή γενειάδα, ήταν προφυλακισμένος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, και ήταν ο μόνος κρατούμενος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Δύο κατηγορούμενοι, για τον ένα από τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, απουσίαζαν σήμερα.
Ο πρώτος που ρωτήθηκε από το δικαστήριο, ο Φαϊζουλάχ Χαρμάν, παραδέχθηκε τη συλλογή χρημάτων, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε τον τελικό προορισμό τους. «Συγκέντρωνα χρήματα για την πακιστανό-αφγανική ζώνη, αλλά για να βοηθήσω τις οικογένειες, για φάρμακα και για ρούχα. Δεν έχω καμία σχέση με την ένοπλη τζιχάντ», διαβεβαίωσε ο 32χρονος αυτός άνδρας, που εργάζεται στο παντοπωλείο του αδελφού του, κοντά στη Λυών στην ανατολική-κεντρική Γαλλία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν με την τοποθέτηση κουτιών σε τζαμιά, αλλά και με έρανο από τους πιστούς στους οποίους ορισμένα μέλη του δικτύου παρουσίαζαν βίντεο από την εκπαίδευση των μουτζαχεντίν που γυρίστηκαν κυρίως απο τον Ντεμιρτάς σε καταυλισμούς στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν.
Οργάνωση που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το ΜΙΟ κατηγορείται για φονικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)