Μεγαλύτερη κοινωνική ασφάλεια για τους φτωχότερους φαίνεται πως είναι το κλειδί για την υλοποίηση των διεκδικήσεων της Αραβικής Άνοιξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ινστιτούτου Gallup στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τυνησία και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
"Ήρθε η ώρα για την ανανέωση της κοινωνικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική", ώστε να στραφεί στους φτωχότερους, προκύπτει από την δημοσκόπηση στην οποία δεν αναφέρεται ο αριθμός των ερωτηθέντων.
"Τουλάχιστον οκτώ στους δέκα ενήλικες σε κάθε μια από τις χώρες αυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους φτωχούς" και όχι οι θρησκευτικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, η οικογένεια ή οι φίλοι τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες απέναντι σε αυτήν την υποχρέωση δεν γίνονται αντιληπτές με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες: το 66% των Ιορδανών και το 61% των Τυνήσιων αναγνωρίζουν στις κυβερνήσεις τους μια σχετική αποτελεσματικότητα, αλλά μόνο το 22% των Λιβανέζων και το 30% των Αιγυπτίων πιστεύουν το ίδιο.
Σε κάθε χώρα, οι πιο φτωχοί από τους ερωτηθέντες έχουν χειρότερη άποψη για την αποτελεσματικότητα κάθε μορφής κυβερνητικής βοήθειας, για την οποία άλλωστε γνωρίζουν ελάχιστες λεπτομέρειες.
Κατά μέσο όρο οι χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δαπανούν το 4,6% του ΑΕΠ σε επιδοτήσεις των προϊόντων ενέργειας (καύσιμα και κάθε είδους αέριο για οικιακή χρήση), ενώ για το σύνολο των κοινωνικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν δαπανούν λιγότερο από 0,75%, αποκαλύπτεται από τη δημοσκόπηση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)