Η Σερβία είναι οργανωμένο κράτος, τουλάχιστον όσο τα μισά από τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
«Το γεγονός ότι δεν αρχίσαμε ακόμη τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη είναι ένδειξη ότι μας περιμένει κάποιος νέος όρος. Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ή να μας πουν για πόσα χρόνια μπορούμε να αναμένουμε» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», στην ερώτηση ποιον όρο αναμένει, αν είναι όρος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κι αν αυτός αφορά το Κόσοβο, απάντησε θετικά.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι «όφελος θα ήταν το Κόσοβο να παραμείνει ολόκληρο στη σύνθεση της Σερβίας και εγώ να είμαι πρόεδρος στην Πρίστινα».
«Το Κόσοβο είναι εκείνο, με το οποίο η Σερβία μπορεί να συμφωνήσει και όχι αυτό που ανακήρυξαν οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το Κόσοβο δεν μπορεί να υφαρπαχθεί από τη Σερβία ποτέ» τόνισε ο κ. Νίκολιτς.
Αναφερόμενος στις διακρατικές σχέσεις στην περιοχή, ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι είχε μεγάλα σχέδια να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί με την Κροατία και τη Βοσνία και να εδραιωθούν καλές σχέσεις με τις δύο χώρες.
«Το σχέδιο με την Κροατία δεν προχωρά καλά. Ο πρόεδρος της Κροατίας έως την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τους Κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς αναζητούσε λόγους για να μην συμφιλιωθούμε. Όλες οι ιστορίες ότι θύμωσε επειδή είπα κάτι για το Βούκοβαρ είναι ψεύδη. Ανέμενε αυτή την απόφαση του ICTY. Τώρα θα θέλει να συζητάμε εγώ ως πρόεδρος του λαού που διέπραξε εγκλήματα και εκείνος ως πρόεδρος του λαού που δεν έχει καταδικαστεί για τίποτα» σημείωσε ο κ. Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε κυνική την πρόσκληση που απηύθυνε ο Άντε Γκοτόβινα στους Σέρβους να επιστρέψουν στην Κροατία.
«Τι θέλει - να μαζευτούν και να τους εκδιώξει για μία ακόμη φορά, να τους εκτελέσει για ολοκληρώσει αυτό το έργο; Να μην ζητούν τις περιουσίες τους; Τολμώ να πω ότι αυτή είναι η αντίληψη της αλήθειας, του Θεού και της δικαιοσύνης στους δύο λαούς - στο σερβικό και στον κροατικό» επισήμανε ο κ. Νίκολιτς.
«Όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς για τη Σρεμπρένιτσα, δεν περιμέναμε να καταδικαστεί, υιοθετήσαμε στη Σερβική Βουλή διακήρυξη καταδίκης των εγκλημάτων. Η κυβέρνησή μας συνέλαβε τον Μλάντιτς και τον οδήγησε στη Χάγη. Γνωρίζω ότι αυτό ήταν έγκλημα και ποτέ δεν θα πω ότι δεν ήταν. Οι Κροάτες γνωρίζουν ότι διαπράχθηκε φοβερό έγκλημα στη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα», ότι θα τους ενοχλεί η συνείδησή τους, αλλά γιορτάζουν επειδή κανένας δεν τιμωρήθηκε γι αυτό» ανέφερε.
Ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεργασίας με την Κροατία σε οικονομικούς και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Αλλά προφανώς με ένα κράτος που γιορτάζει το έγκλημά του δεν μπορείς ειλικρινά, ανοιχτά και εγκάρδια να συνεργαστείς. Δεν γίνεται. Στο όνομα των θυμάτων και στο όνομα των παιδιών τους;» τόνισε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Βουκ Γέρεμιτς συμφώνησαν τη διεξαγωγή συζήτησης στη ΓΣ του ΟΗΕ, στις 10 Απριλίου με θέμα το ρόλο των ειδικών ποινικών δικαστηρίων.
«Θα μιλήσω όπως μιλούσε ο Κάστρο, μέχρι να με διώξουν έξω από την αίθουσα, γιατί είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία η Σερβία να πει όσα έχει στην ψυχή της. Να μετρήσουμε πόσοι Σέρβοι δολοφονήθηκαν ήδη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ανάρμοστο η Σερβία να κρατείται στην άκρη και η Κροατία να γίνεται δεκτή στην ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)