Σερβία: Ο Ντράγκαν Τζίλας νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Ο Ντράγκαν Τζίλας νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η εκλογική συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι. Ο Ντράγκαν Τζϊλας αναδείχθηκε πρόεδρος του κόμματος λαμβάνοντας την ψήφο 2386 αντιπροσώπων από τους 2817 που συμμετείχαν στη συνέλευση. Ο αντίπαλος του Μπράνιμιρ Κουζμάνοβιτς έλαβε 368 ψήφους ενώ 70 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, ενώ ο μέχρι χθες πρόεδρος του κόμματος Μπόρις Τάντιτς εξελέγη επίτιμος πρόεδρος.

Στη διάρκεια της συνέλευσης δεν εκδηλώθηκε καμία ισχυρή τάση απόκλισης από το κύριο ρεύμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπέρ του Τζίλας.

Ο νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, αμέσως μετά την εκλογή του, ανέφερε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα συσταθούν όλα τα κομματικά όργανα και θα εκπονηθεί ένα «εθνικό σχέδιο» με προτάσεις για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Στην ομιλία του, ο κ.Τζίλας αναφέρθηκε επιγραμματικά στους βασικούς άξονες του σχεδίου που θα είναι η αγροτική ανάπτυξη, η βιομηχανία, η ενέργεια και οι υποδομές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επίσπευση των διαδικασιών για την εδραίωση του κράτους δικαίου και την οικονομική ενίσχυση του τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Ντράγκαν Τζίλας επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στο δήμο του Βελιγραδίου, όπου είναι δήμαρχος, μπορεί να εφαρμοστεί και σε κρατικό επίπεδο.

Το σημαντικότερο είναι να δοθεί στους πολίτες η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και το κράτος να μην είναι παρατηρητής αλλά να αναλάβει ενεργό ρόλο διασφαλίζοντας εργασία και σιγουριά, επισήμανε ο κ. Τζίλας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, το κράτος θα πρέπει να παρέμβει δυναμικά ιδρύοντας κρατικές επιχειρήσεις των οποίων τη διαχείριση θα εμπιστεύεται σε επαγγελματίες.

«Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών δεν πρέπει να είναι το κέρδος αλλά να είναι βιώσιμες, να προσφέρουν την ευτυχία στους ανθρώπους και την ελπίδα ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους» τόνισε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντράγκαν Τζίλας.

Βιογραφικό του Ντράγκαν Τζίλας

Ο Ντράγκαν Τζίλας γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 22 Φεβρουαρίου του 1967. Είναι απόφοιτος της σχολής μηχανολόγων του Πολυτεχνείου.

Την περίοδο 1991-'92 πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Την ίδια περίοδο εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό Index και είναι ένας από τους ιδρυτές του ραδιοσταθμού Β-92. Την περίοδο που ήταν διευθυντής ενημέρωσης του Β-92, ο σταθμός απέσπασε πολλές διεθνείς διακρίσεις για την αντικειμενικότητά του.

Το 1996 επίσης πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς. Στην πολιτική εισήλθε το 2006 όταν εξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης Βελιγραδίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2008 εξελέγη Δήμαρχος της πόλης του Βελιγραδίου και ανανέωσε τη θητεία του φέτος το Μάιο.

Δεν έχει καμία συγγενική σχέση με το συνεργάτη του Τίτο και μετέπειτα αντιφρονούντα Μίλοβαν Τζίλας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ