Οι παραγωγοί προϊόντων διατροφής στη Σερβία από το 2014 θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των Ευρωπαίων παραγωγών. Με την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία που υπεγράφη το 2009 τα τρόφιμα από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν θα επιβαρύνονται από το 2014 με τελωνειακούς δασμούς. Έτσι, το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά και ίσως η τελευταία ευκαιρία για να κερδίσουν οι ντόπιοι παραγωγοί την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η σερβική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ζητήσει αναβολή της συγκεκριμένης συμφωνίας και η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα που καταργεί εντελώς του τελωνειακούς δασμούς στα τρόφιμα που προέρχονται από την ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της.
Η Κροατία, αν και τον Ιούλιο θα γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης διατηρεί ακόμη τους δασμούς στα τρόφιμα για να προστατέψει τους ντόπιους παραγωγούς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιβιώσει ο αγρότης της Σερβίας. Τα στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας με δεδομένο ότι ο Σέρβος αγρότης παράγει τροφή για έξι ανθρώπους, ο Γερμανός αγρότης για 46, ο Ιταλός για 22 και ο Βούλγαρος για 18 ανθρώπους.
Ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Μιλάντιν Σέβαρλιτς εκτιμά ότι, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το 2014, η αγροτική οικονομία στη Σερβία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα. «Θα βρεθούμε στη θέση να εισάγουμε γάλα παρά να το παράγουμε αφού ο Ευρωπαίος αγρότης, λόγω τον επιδοτήσεων και των χαμηλών επιτοκίων για τα δάνεια, θα το πουλάει φθηνότερα» προειδοποιεί ο καθηγητής Μιλάντιν Σέβαρλιτς.
Με την ενδιάμεση εμπορική συμφωνία προβλέπεται από το επόμενο έτος η κατάργηση δασμών και για άλλα προϊόντα όπως τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι τσίχλες, οι καραμέλες, οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα ζυμαρικά, τα παγωτά, τα μεταλλικά νερά αλλά και τα δυνατά αλκοολούχα ποτά.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)