Γαλλία: Οκτώ ερευνητικά κέντρα καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την επιστήμη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Οκτώ ερευνητικά κέντρα καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την επιστήμη

Οι γενικοί διευθυντές οκτώ μεγάλων ευρωπαϊκών επιστημονικών ερευνητικών κέντρων, μεταξύ τους τα CERN, ESA και ESO, που μετέχουν στην κοινοπραξία EIROforum, κάλεσαν τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να "στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής επιστήμης".

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα των προϋπολογισμό της Ενωσης, ζητούν "επιμόνως από τα όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να προασπίσουν όλους τους πόρους του προϋπολογισμού που διατίθενται για την επιστήμη".

"Σε μια εποχή όπου η ανάκαμψη γίνεται η πιο επιτακτική προτεραιότητα στις πολιτικές της Ευρώπης, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η επένδυση στους επιστημονικούς μας πόρους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, να διατηρηθεί", γράφουν.

"Η έρευνα και η καινοτομία, με άλλα λόγια η δημιουργία και η χρήση νέων επιστημονικών γνώσεων, πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και αειφόρου οικονομίας προς όφελος των πολιτών της".

"Το Συμβούλιο του EIROforum έχει συνείδηση των πιέσεων επί του προϋπολογισμού της ΕΕ στο παρόν χρηματοπιστωτικό περιβάλλον".

Οι υπογράφοντες την επιστολή κρίνουν ωστόσο "σημαντική την αναγνώριση των θετικών αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα από τις δημόσιες επενδύσεις στην επιστημονική εκπαίδευση, την κατάρτιση, την έρευνα και την ανάπτυξη".

Το EIROforum είναι μια σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN), του Joint European Torus (EFDA-JET), του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL), της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), της Ευρωπαϊκής Συσκευής Λέιζερ Ελευθέρων Ηλεκτρονίων (EU.XFEL) και του Ινστιτούτου Laue-Langevin (ILL).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ