Ιράκ-Κούρδοι: Η Βαγδάτη προειδοποιεί το Κουρδιστάν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης στρατευμάτων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ-Κούρδοι: Η Βαγδάτη προειδοποιεί το Κουρδιστάν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης στρατευμάτων

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν σε μια σειρά θεμάτων, προειδοποίησε τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον οποιασδήποτε κίνησης στρατευμάτων ή επαφής με τον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος.

"Οι υπηρεσίες του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων (του Μάλικι) προειδοποιούν τις (κουρδικές) περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον οποιασδήποτε κίνησης στρατευμάτων ή οποιασδήποτε επαφής με τις ένοπλες δυνάμεις" του Ιράκ, εξήγησε ο συνταγματάρχης Ντία αλ Ουάκιλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται αφού το Κουρδιστάν, μια περιφέρεια του βόρειου Ιράκ που χαίρει μεγάλης αυτονομίας, έστειλε πολλές χιλιάδες Πεσμεργκά --οι κούρδοι μαχητές-- κοντά στην πόλη Τουζ Χουρμάτου. Η πόλη αυτή και τα περίχωρά της ανήκουν σε μια μεγάλη λωρίδα εδάφους που διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και το Κουρδιστάν.

Σύμφωνα πάντως με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό των Πεσμεργκά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ενισχύσεων έχουν έκτοτε αποσυρθεί.

Εξάλλου στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, η οποία βρίσκεται 175 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα στους Πεσμεργκά και τις ιρακινές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας, τον Μασούντ Μπαρζανί. Η Βαγδάτη αρνείται ότι ενεπλάκησαν κουρδικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια ο Μπαρζανί κάλεσε "τους Πεσμεργκά να μην απαντούν στις προκλήσεις και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση".

Η Βαγδάτη και το Ερμπίλ αντιπαρατίθενται σ' έναν αριθμό θεμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγορεί το Κουρδιστάν ότι υπογράφει συμβόλαια με ξένες πετρελαϊκές συμφωνίες παραβλέποντας ότι πρέπει να συμφωνήσει και αυτή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ