Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Μιανμάρ καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα, έχει δεχτεί κριτική από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απόφασή του αυτή καθώς υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στο δυτικό κρατίδιο Ραχίν και οι Κατσίν στα βόρεια της χώρας.
"Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον βιρμανό πρόεδρο ότι οι επιθέσεις εις βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσουν αν η κυβέρνηση της Βιρμανίας θέλει να αποφύγει νέες κυρώσεις και τον τερματισμό του νέου διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του τμήματος Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η οργάνωση καταγγέλλει τις επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων σε κοινότητες των Ροχίνγκια που υποστηρίζει ότι διαπράχτηκαν τον Οκτώβριο. Από τον Ιούνιο, τα επεισόδια εθνοτικής βίας στο Ραχίν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 110.000.
"Δεν πρόκειται για δημόσια στήριξη της βιρμανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη στη χώρα την οποία πριν από ενάμιση χρόνο κανένας δεν είχε προβλέψει", δήλωσε χθες Κυριακή ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπανγκόκ σχετικά με την επίσκεψή του.
Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Θέιν Σέιν, ο Ομπάμα θα συναντηθεί και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ενώ θα έχει σύντομη συνάντηση και με δεκάδες ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ο Αμπού Ταχάι, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τον Ομπάμα να ασκήσει πίεση στον βιρμανό πρόεδρο να τροποποιήσει νόμο του 1982 ώστε να επιτρέπεται σε όσα μέλη των Ροχίνγκια έχουν γεννηθεί στη χώρα να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα. Εκτιμάται ότι 800.000 Ροχίνγκια κατοικούν στην Ραχίν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)