Με ενθουσιασμό και επιφωνήματα ικανοποίησης χιλιάδες βετεράνοι του πολέμου στην Κροατία και πολίτες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Γέλατσιτς του Ζάγκρεμπ άκουσαν την ετυμηγορία του συμβουλίου εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) που αθώωσε τους δύο Κροάτες στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντε Μάρκατς.
Την ώρα που ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου, Τεόντορ Μερόν ανακοίνωνε την αθωωτική απόφαση οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Άντε, Άντε»
Στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ έχουν αρχίσει πανηγυρισμοί, οι βετεράνοι πολέμου κρατούν σημαίες της Κροατίας και των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στον πόλεμο και διερχόμενοι οδηγοί κορνάρουν και φωνάζουν συνθήματα υπέρ των στρατηγών.
Το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ακύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση με την οποία είχαν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων και εθίμων πολέμου οι Κροάτες στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς.
Το συμβούλιο εφετών του ICTY ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση βάσει της οποίας η πυρπόληση των πόλεων, Κνιν, Γκράτσατς, Όμπροβατς και Μπένκοβατς στη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» ήταν παράνομη και η ίδια στρατιωτική επιχείρηση αποτελούσε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού από την Κνίνσκα Κράινα, το 1995.
«Εφ' όσον καταρρίφθηκε το επιχείρημα του δικαστικού συμβουλίου του ICTY ότι η πυρπόληση των πόλεων ήταν παράνομη, το εφετείο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο με στόχο την απομάκρυνση του σερβικού άμαχου πληθυσμού από την Κράινα με την απειλή βίας ή με τη βία», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου εφετών, δικαστής Τεοντόρ Μερόν.
«Με τα δεδομένα αυτά, το συμβούλιο εφετών δέχεται εν μέρει την έφεση των Γκοτόβινα και Μάρκατς και απορρίπτει το συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις σε τέσσερις πόλεις ήταν παράνομες» πρόσθεσε ο δικαστής του ICTY.
Οι δύο Κροάτες στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς απαλλάχθηκαν από σημεία του κατηγορητηρίου και θα αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι, ανακοίνωσε ο κ. Μερόν.
Ο Άντε Γκοτόβινα είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 24 χρόνια κάθειρξη και ο Μλάντε Μάρκατς σε 18 χρόνια κάθειρξη.
Ο Γκοτόβινα είναι στη φυλακή του ICTY από τις 10 Δεκεμβρίου του 2005 και ο Μάρκατς από τις 11 Μαρτίου του 2004.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)