Παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Ντέλιαν Ντόμπρεφ και ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ υπέγραψαν στη Σόφια, συμφωνία, με την οποία η Βουλγαρία εντάχθηκε επίσημα στο διεθνές σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τον αγωγό «South Stream».
Ως ιστορικό γεγονός με μεγάλη σημασία τόσο για τις δύο χώρες «που αποκτούν κοινά σύνορα στον τομέα του φυσικού αερίου», όσο και για την Ευρώπη, χαρακτήρισαν την υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας οι κ. κ. Μπορίσοφ και Μίλερ.
Με τη συμφωνία ολοκληρώνονται όλες οι νομικές διαδικασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» (ανάμεσα στις ανάδοχες ευρωπαϊκές εταιρίες ο κ. Μίλερ ανέφερε τη γαλλική Electricite de France, τη γερμανική BASF, την ιταλική ENI) και η κατασκευή του μεγάλου διεθνούς σχεδίου θα ξεκινήσει με πανηγυρικές τελετές στην τοποθεσία Ανάπα στη ρωσική παραλία της Μαύρης Θάλασσας φέτος στις 7 Δεκεμβρίου, με προοπτική η ροή του φυσικού αερίου να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο κ. Μίλερ χαρακτήρισε ως «σημαντικό απόκτημα της Βουλγαρίας» το γεγονός ότι θα «γειτονεύει» με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και θα παίρνει «με εγγύηση 100%» όλες τις προμήθειες, που έχει συμφωνήσει, μέσω του χωρίς να εξαρτάται από καμία άλλη χώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σύμπτωση, αλλά συμβολική, η υπογραφή- ύστερα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις- της συμφωνίας για τον «South Stream» ταυτόχρονα με τη νέα σύμβαση για τους όρους της αγοράς του ρωσικού αερίου από τη Βουλγαρία στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η Σόφια «παζάρεψε» σκληρά και μέχρι την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της στο μεγάλο διεθνή αγωγό, και είναι πολύ ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτό κατέστησε σαφές στις δηλώσεις του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος υπογράμμισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεγάλο έργο «για τον απλούστατο λόγο ότι, μέσω του αγωγού αυτού θα παίρνουν αέριο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».
Ταυτόχρονα, ο κ. Μπορίσοφ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Σόφιας για τη συμμετοχή και στον άλλο αγωγό ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος «Nabucco», αλλά -όπως τόνισε- «μέχρι στιγμής το Αζερμπαϊτζάν δεν μας έχει δώσει καμία απάντηση για το πότε και με τι ποσότητες αερίου θα λειτουργεί ο αγωγός αυτός.
Η συνολική αξία του έργου υπολογίζεται σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 3,3 δισ. θα επενδυθούν στο τμήμα της Βουλγαρίας (που θα συμπεριλαμβάνει και 3 από τους 8 συνολικά σταθμούς συμπίεσης σε όλη τη διαδρομή του αγωγού). Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα ανέρχεται σε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.
Το βουλγαρικό Δημόσιο δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη χρηματοδότηση, ούτε πρόκειται να δώσει κρατική εγγύηση για το έργο, διευκρίνισε ο κ. Μπορίσοφ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μίλερ σημείωσε ότι «η Βουλγαρία θα εξασφαλίσει μεγάλα έσοδα από τα τέλη της μεταφοράς του αερίου».
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός ο κ. Μίλερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια λέγοντας: «Όχι, η διαδρομή δεν έχει αλλάξει. Ο αγωγός «South Stream» θα διανύσει τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και θα καταλήξει στην Ιταλία».
Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι «η Βουλγαρία θα παίρνει το αέριο με την καλύτερη δυνατή τιμή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-πελάτες μας στην ίδια κατηγορία».
Σύμφωνα με τον κ.Μίλερ, Μόσχα και Σόφια συμφώνησαν επίσης καταρχήν για την κατασκευή δύο μεγάλων θερμοηλεκτρικών σταθμών στη Βουλγαρία, για τις οποίες η Gazprom θα εξασφαλίζει αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)