Εκατοντάδες διαδηλωτές, φωνάζοντας «Ισραήλ, δολοφόνε», συγκεντρώθηκαν έξω από δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη ερήμην τεσσάρων πρώην επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο εννέα Τούρκων υπηκόων στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2010 εναντίον του στολίσκου που κατευθυνόταν, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, προς τη Γάζα.
Πολυάριθμοι διαδηλωτές, μερικοί φορώντας την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα στο λαιμό τους, κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο την ώρα που άρχισαν να καταφθάνουν οι συγγενείς των εννέα νεκρών και οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη.
«Ισραηλινοί φονιάδες, έξω από την Παλαιστίνη», φώναζε ρυθμικά το πλήθος, υψώνοντας και μία επιγραφή που τόνιζε: «ποια η διαφορά; Χίτλερ=Ισραήλ».
Σε άλλο κενό πίνακα, που είχε στηθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο από την τουρκική ισλαμιστική ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ (στην οποία ανήκει το πλοίο Μαβί Μαρμαρά), οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα όπως «Ισραήλ το τέλος σου πλησιάζει», «Κάτω το Ισραήλ» και «Η εκδίκηση των μαρτύρων μας θα είναι πικρή».
Μέσα στη δικαστική αίθουσα, ο προεδρεύων ξεκίνησε την ακρόαση των μαρτύρων που συμμετείχαν στον στολίσκο κατά την διάρκεια της επίθεσης των ισραηλινών επιλέκτων δυνάμεων. Συνολικά 490 πρόσωπα, μεταξύ τους ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες.
Μάλιστα, η Αν Ράιτ--πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού «κι έπειτα από 29 χρόνια θητείας εγκατέλειψε τις τάξεις του το 2003 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ»--η οποία συμμετείχε στο εγχείρημα του στολίσκου, περιέγραψε πως οι ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάσθηκαν βιαίως στο πλοίο, πυροβολώντας με σφαίρες χρώματος και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
«Ένας από τους λόγους που συμμετείχα στον στολίσκο ήταν διότι αισθάνθηκα υποχρεωμένη να αμφισβητήσω την πολιτική του Ισραήλ να επιβάλλει έναν παράνομο αποκλεισμό στην Παλαιστίνη, αλλά και την αμερικανική πολιτική που υποστηρίζει τις παράνομες πράξεις του Ισραήλ», διατράνωσε η ίδια στο δικαστήριο.
«Προς το παρόν δικάζουμε μόνον τους τέσσερις διοικητές, όμως θα πρέπει να επεκταθεί πολιτικά. Όλα εναπόκεινται πλέον στις διαθέσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΙΗΗ.
Το Ισραήλ κατήγγειλε ως «δίκη-σόου» την εκδίκαση ερήμην της υπόθεσης για τον σχεδιασμό της επίθεσης κατά του πλοίου Μαβί Μαρμαρά ,των τεσσάρων ανωτάτων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι, και των αρχηγών Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ και Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λέβι και του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Άμος Γιαντλίν.
«Δεν πρόκειται για μία δίκη, αλλά για μία δίκη θέαμα που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον νόμο και τη δικαιοσύνη», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιγκάλ Παλμόρ.
«Οι ούτως καλούμενοι κατηγορούμενοι ούτε έχουν ενημερωθεί με κάποιον τρόπο για τη δίκη, ούτε ακόμη για τη φύση των κατηγοριών που τους βαρύνουν. Επιπλέον δεν τυγχάνουν της παραμικρής δυνατότητας να εκπροσωπηθούν, είτε ακόμη αυτό γινόταν συμβολικά σε νομικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές απειλούν πως η δίκη τούτη θα επιτείνει περισσότερο την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι μία δίκη που απορρέει από την προπαγάνδα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση επιθυμούσε πραγματικά να βρει μία λύση στην υπόθεση, θα έπρεπε να συσφίγξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ», ανέφερε ο Πάλμορ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)