Η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Sharp πρόβλεψε ζημιές - ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο και δήλωσε «ουσιαστική αμφιβολία» για τη δυνατότητά της να παραμείνει στην αγορά, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τις αποτυχημένες επενδύσεις που έκανε, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Η εταιρεία, που έχει έναν αιώνα ζωή, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο να καταγράψει καθαρή ζημία 450 δισ. γεν (5,6 δισ. δολαρίων), πολύ μεγαλύτερη από τη ζημιά των 250 δισ. γεν που είχε προβλέψει τον Αύγουστο. Στο περσινό οικονομικό έτος, η Sharp κατέγραψε ζημιά 396 δισ. γεν.
Η προειδοποίηση από τη Sharp ήρθε μία ημέρα αφού η Panasonic, μία άλλη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, κατέπληξε τους επενδυτές με την πρόβλεψή της για μια δεύτερη συνεχόμενη ζημία, ύψους 10 δισ. δολαρίων, εντείνοντας την απαισιοδοξία γύρω από την άλλοτε κραταιά ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών.
Η Sharp και η Panasonic είναι, μαζί με τη Sony, οι πλέον προσανατολισμένες στον καταναλωτή μεγάλες ιαπωνικές τεχνολογικές εταιρείες. Και οι τρεις υπέφεραν από τη «βουτιά» των τιμών των τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη και άλλων καταναλωτικών ειδών. Το ισχυρό γεν και ο ανταγωνισμός από κατασκευαστές χαμηλότερου κόστους σε άλλες περιοχές της Ασίας κατέστησαν βάρος τα προϊόντα που κάποτε ήταν η βάση της επιτυχίας των εταιρειών αυτών. Πέρυσι, οι τρεις εταιρείες είχαν συνολικά καθαρή ζημιά ύψους 1,6 τρισ. γεν.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης της Sharp, λόγω των αυξανόμενων ζημιών της, την ανάγκασαν να υποθηκεύσει τα κεντρικά της γραφεία και να ζητήσει μία επένδυση διάσωσης από τον Τέρι Γκου, τον Ταϊβανέζο δισεκατομμυριούχο που ίδρυσε τη βιομηχανία Hon Hai Precision, η οποία έχει συμβόλαια κατασκευής για τα προϊόντα πολλών επιχειρήσεων, από τα iPhones της Apple έως τις κονσόλες για τα βίντεο παιχνίδια PlayStation της Sony. Μία πρώτη διερευνητική συμφωνία της Sharp με τον Γκου τον Μάρτιο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται τους όρους της.
Ο Γκου είχε συμφωνήσει να πληρώσει το ποσό των 67 δισ. γεν για το 10% των μετοχών της Sharp και τη μερική ιδιοκτησία ενός υπολειτουργούντος εργοστασίου κοντά στην Οσάκα, αλλά πιέζει την εταιρεία να μειώσει το τίμημα, ώστε αυτό να αντανακλά την επιταχυνόμενη μείωση της αξίας των μετοχών της. Η τιμή της μετοχής της Sharp μειώθηκε φέτος κατά 75%, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις 1.600 εταιρείας του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI.
(AΠΕ-ΜΠΕ)