Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εμφανίστηκε σήμερα να αμφισβητεί το εάν και κατά πόσον μπορεί να συνάψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την δανειοδότηση της χώρας, καθώς ο διαπραγματευτής της Βουδαπέστης είπε πως «η ζωή θα συνεχιστεί» ακόμη και εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, υποβάθμισε παράλληλα το εάν και κατά πόσον μια συμφωνία δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο θα μετέβαλε σημαντικά τη στάση των ξένων επενδυτών.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα, ο οποίος είπε πως θεωρεί ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμά της στον προϋπολογισμό, είναι αντίθετα με τις προτάσεις του Ταμείου.
«Προφανώς η ζωή θα συνεχιστεί κι έτσι», είπε ο Βάργκα μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία, ερωτηθείς στην διάρκεια συνέντευξης που παραχωρούσε εάν θα αποτελούσε καταστροφή το ενδεχόμενο η Ουγγαρία να αποτύχει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων που σταματούν και ξαναρχίζουν κάθε τόσο.
«Θα το θεωρούσα καλό παρ' όλ' αυτά να συμφωνήσουμε διότι θα υπήρχε κάποια μικρή --κατά μερικά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας-- επίδραση από μια τέτοια συμφωνία (. . .). Οι ξένοι επενδυτές που αγοράζουν κρατικά χρεόγραφα θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς», πρόσθεσε ο Βάργκα.
Το νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, έπεσε κι άλλο μετά τις δηλώσεις του, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ (284,80 προς 1).
Η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην κεντρική Ευρώπη ζήτησε από το ΔΝΤ και την ΕΕ να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας της ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν το αξιόχρεό της είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία των "σκουπιδιών" από τους οίκους αξιολόγησης λόγω της αδύναμης προοπτικής της ανάπτυξής της και των χαρακτηριζόμενων απρόβλεπτων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Ο Βάργκα επισήμανε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας. «Εργαζόμαστε για . . . να υπάρξει σύγκλιση των απόψεών μας, και να καταφέρουμε το ΔΝΤ να αποδεχθεί ή να αντιληφθεί γιατί η ουγγρική κυβέρνηση λαμβάνει ορισμένες συγκεκριμένες αποφάσεις», δήλωσε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση του Ορμπάν ανακοίνωσε ότι θα λαμβάνει μέτρα, κυρίως αυξήσεις φόρων, για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2013 κατά 764 δισεκ. φιορίνια (3,5 δισεκ. ευρώ) ώστε η χώρα να τηρήσει τον κανόνα της ΕΕ για έλλειμμα κάτω του 3%.
Όμως ορισμένα από τα μέτρα που προωθούνται, όπως η ανάκληση της δέσμευσης της Βουδαπέστης να μειώσει κατά 50% τη φορολογία στις τράπεζες, που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ή ο διπλασιασμός του σχεδιαζόμενου νέου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αντιτίθενται στις προτάσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ στις συνομιλίες που είχαν γίνει τον Ιούλιο.
(AΠΕ-ΜΠΕ)