Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε σήμερα ότι η λειτουργία του κράτους μπορεί να επιβραδυνθεί ελλείψει χρηματοδότησης, εξαιτίας μιας πολιτικής εμπλοκής που εμποδίζει τη ψήφιση νόμου ο οποίος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα.
"Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κόσμου και θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας", δήλωσε ο Νόντα σε ομιλία του κατά την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης στο κοινοβουλίου.
Ένας καθαρά τεχνικού χαρακτήρα νόμος που θα επιτρέψει στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα μπλοκάρεται στη Γερουσία, λόγω της αντίθεσης του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), που ζητεί από τον Νόντα τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
Η έκδοση νέων κρατικών ομολόγων αναμένεται να καλύψει το 40% του προϋπολογισμού του Απριλίου 2012 έως Μαρτίου 2013.
Συνεπεία της εμπλοκής αυτής, κυβερνητικές δαπάνες, κυρίως προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, έχουν ήδη μετατεθεί γι αργότερα.
Ο Νόντα απηύθυνε έκκληση για ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ζητώντας να πάψει χρησιμοποιείται ο νόμος περί έκδοσης ομολόγων ως πολιτικός χάρτης.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν βιάζεται να προκηρύξει εκλογές κάνοντας λόγο για ένα ημιτελές έργο και τον κίνδυνο "πολιτικού κενού" στην ομιλία του που πιθανώς εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία τού ασκεί πιέσεις να τηρήσει την υπόσχεσή του να προκηρύξει σύντομα εκλογές. Ο Νόντα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενότερα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη στήριξη της οικονομίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) του πρωθυπουργού Νόντα έχει την πλειοψηφία στο κοινoβούλιο αλλά τη μειοψηφία στη Γερουσία, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την ψήφιση αυτού του νόμου για τον προϋπολογισμό.
Στις αρχές Αυγούστου ο Νόντα είχε υποσχεθεί στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να διαλύσει τη βουλή στο "προσεχές μέλλον" με αντάλλαγμα τη στήριξή του στην ψήφιση ενός νόμου περί αύξησης του φόρου κατανάλωσης.
Η ακριβής σημασία για αυτό το "προσεχές μέλλον" είναι στο επίκεντρο της σημερινής παράλυσης του πολιτικού συστήματος. Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο το καλοκαίρι του 2013, αλλά η δεξιά θα ήθελε πρόωρες εκλογές το νωρίτερον, ώστε να επωφεληθεί από τη σημερινή χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)