Στο Οχάιο οι τόνοι έχουν ανέβει. Γείτονες που έκαναν μαζί μπάρμπεκιου δεν μιλιούνται πια, ολόκληρες οικογένειες τσακώνονται, ζευγάρια λύνουν με το παραμικρό το ζωνάρι τους.
«Υπάρχει μια ένταση που δεν υπήρχε το 2008, πολλή μισαλλοδοξία, κυρίως από την πλευρά της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών», λέει ο Τζέιμς, που κατοικεί σε ένα προάστιο του Κλίβελαντ. «Δεν αντέχουν πια τον Ομπάμα. Κι όταν, σε ένα ζευγάρι, η γυναίκα ψηφίζει Δημοκρατικούς και ο άντρας Ρεπουμπλικανούς, γίνεται κόλαση».
Ο 50χρονος μάνατζερ θα ψηφίσει Δημοκρατικούς, αλλά διστάζει να κρεμάσει ένα πανό στον κήπο του, όπως έκαναν οι γείτονές του που ψηφίζουν Ρόμνεϊ. Δεν θέλει τσακωμούς. Η γυναίκα του, αντίθετα, κάνει εντατικό lobbying στις νοικοκυρές της γειτονιάς. «Οι γυναίκες είναι πολύ πιο λογικές», τονίζει. «Αυτές θα δώσουν τη νίκη στον Ομπάμα».
Όλα δείχνουν, γράφει η ανταποκρίτρια του Νουβέλ Ομπζερβατέρ, ότι οι αμερικανικές εκλογές θα κριθούν εδώ, ανάμεσα στο Κλίβελαντ και το Τσιντσινάτι, στο βαθύ Midwest που κάνει συχνά την υπόλοιπη Αμερική να χαμογελά. Το Οχάιο και οι 18 εκλέκτορές του είναι απαραίτητα σε όποιον θέλει να κερδίσει την προεδρία. Οι αναλυτές δεν παραλείπουν κάθε φορά να το υπογραμμίζουν: από το 1964, κανείς πρόεδρος δεν έχει εκλεγεί χωρίς να κερδίσει το Οχάιο. Ο λόγος; Απλά μαθηματικά.
Για τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι αρκετό να προσθέσει το Οχάιο στις πολιτείες που ήδη θεωρούνται «δικές του», ώστε να κατακτήσει τη νίκη. Για τον Μιτ Ρόμνεϊ, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα: αν κερδίσει το Οχάιο μαζί με τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα, που το στρατόπεδο Ομπάμα μοιάζει σήμερα να εγκαταλείπει, θα τού χρειαστεί άλλο ένα μικρό swing state για να κατακτήσει την εξουσία. Αν πάλι χάσει το Οχάιο, θα πρέπει να κερδίσει την Αϊόβα, τη Νεβάδα και το Νιου Χαμσάιρ, κάτι που από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται δύσκολο.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι δύο αντίπαλοι συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους σ'αυτή την πολιτεία, βομβαρδίζοντας τους ψηφοφόρους με «δολοφονικά» σποτ. Για το επιτελείο του Ρόμνεϊ, ο ενθουσιασμός υπέρ του κόμματός του ανεβαίνει συνεχώς στο Οχάιο. Ο Ομπάμα, πάλι, έβγαλε το βαρύ πυροβολικό, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Ο πρώην πρόεδρος υπενθύμισε στους κατοίκους ότι ο Ομπάμα και το σχέδιό του για την αυτοκινητοβιομηχανία έσωσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ώρα που ο Ρόμνεϊ ζητούσε να αφεθεί ο κλάδος να χρεοκοπήσει.
Ο Μπιλ και ο Μπρους θα δώσουν στον Ομπάμα τις ψήφους των λευκών εργατών που έχει ανάγκη; Δεν είναι σίγουρο. «Το Οχάιο είναι ένας μικρόκοσμος της Αμερικής», τονίζει ο Τζέιμς. Ένα μωσαϊκό μεγάλων πόλεων και αγροτικών ζωνών, μαύρων γκέτο και λευκών προαστίων, μαζί με μια γερή δόση χριστιανών φονταμενταλιστών. Η διαφορά ανάμεσα στους αντιπάλους, που ήταν οκτώ μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου υπέρ του Ομπάμα, έχει μειωθεί στις δύο μονάδες. Το πιο ανησυχητικό για τον Ομπάμα είναι ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν τον Ρόμνεϊ πιο αξιόπιστο στο πεδίο της οικονομίας.
Το 2008, ο Ομπάμα κέρδισε το Οχάιο με 52% έναντι 47%. Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς όμως, ο Ρόμνεϊ είναι ένας πολύ καλύτερος υποψήφιος από τον ΜακΚέιν. Επιπλέον, η ανάπτυξη της πολιτείες τα τελευταία δύο χρόνια οφείλει πολλά στον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της, τον Τζον Κέισιτς. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι δεν ξέρουν έτσι ποιο κόμμα από τα δύο να ανταμείψουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για τον Ομπάμα είναι ο άνθρακας. Το Οχάιο καλύπτει πάνω από το 80% των ενεργειακών του αναγκών με άνθρακα και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στο περιβάλλον. Η εκστρατεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος εναντίον της χρήσης άνθρακα δεν έχει γίνει έτσι ευνοϊκά δεκτή εδώ. Οι Ρεπουμπλικανοί το εκμεταλλεύονται, ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν κατήγγειλε πρόσφατα στο Μπέλμοντ τον «πόλεμο κατά του άνθρακα».
Η μάχη εν τέλει θα κριθεί όχι από την ιδεολογία, αλλά από τη συμμετοχή. Εδώ ο Ομπάμα υπερέχει, καθώς η πολιτεία δεν έπαψε ποτέ τα τελευταία χρόνια να αποτελεί προτεραιότητά του. «Ο στόχος μας είναι να ψηφίσουν όλοι», λέει ο Κρις Ρέντφερν, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Οχάιο. «Αν ψηφίσουν όλοι, θα νικήσουμε».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)