Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στην Αλγερία για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας οι οποίες θα επικεντρωθούν στο βόρειο Μαλί και στους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi).
Το αεροσκάφος της Κλίντον έφθασε νωρίς το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Αλγερίου για τη δεύτερη επίσκεψη της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην αλγερινή πρωτεύουσα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
"Καθώς η Αλγερία είναι το ισχυρότερο κράτος στο Σάχελ, έχει γίνει ένας κρίσιμος εταίρος για να ασχοληθεί με το Aqmi", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει την Χίλαρι Κλίντον και που ζήτησε να μη κατονομαστεί.
"Στο πλαίσιο αυτών που διαδραματίστηκαν στο βόρειο Μαλί, η Αλγερία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα και σε αυτό θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου Αμπεντλαζίζ Μπουτεφλίκα", πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Η Κλίντον θα γίνει δεκτή το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Αλγερίας.
"Η Αλγερία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της λύσης" αυτού του συνοριακού της προβλήματος, υπογράμμισε ο διπλωμάτης.
Το Αλγέρι διαθέτει ισχυρό στρατό, υπηρεσίες πληροφοριών και μια αδιαμφισβήτητη εμπειρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς πολέμησε επί δέκα χρόνια την Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA), από την οποία προήλθε το AQMI, ενώ ασκεί επιρροή στους Τουαρέγκ, καθώς διευκόλυνε αρκετές φορές τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κράτος του Μαλί και στην εξέγερση.
Η Αλγερία η οποία αρχικά ήταν αντίθετη σε μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο γειτονικό της Μαλί με το οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους σχεδόν 1.400 χλμ., φοβούμενη την "αποσταθεροποίηση" στο έδαφός της όπου ζουν 50.000 Τουαρέγκ, πρόσφατα αναθεώρησε τη θέση της.
Το Αλγέρι τάσσεται σαφώς υπέρ της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν αποκλείει πλέον την αρχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης χωρίς ωστόσο να εξετάζει τη συμμετοχή της σε αυτήν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)