«Εύχομαι τα παιδιά μου να χαίρονται το νερό όπως εγώ», γράφει ο Χρήστος, 14 ετών, στο χαρτί σε σχήμα σταγόνας που πήρε από τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS. «Το νερό δεν το χρειαζόμαστε μόνο εμείς οι άνθρωποι, αλλά και όλα τα ζώα και τα φυτά για να αναπτυχθούν», προσθέτει στη δική της σταγόνα η, επίσης 14χρονη, Ελένη. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα», είναι η φράση της 25χρονης Μαρίας.
Στην εκδήλωση για το νερό «Πες το με μια σταγόνα», που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στην πλατεία Μοναστηρακίου, πολλοί περαστικοί εξέφρασαν το μήνυμά τους για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων πάνω σε χάρτινες σταγόνες. Η Λουκία Καλαϊτζή, μέλος του Δικτύου, ανέφερε στο ΑΜΠΕ πως όλες οι σκέψεις των ανθρώπων θα τυπωθούν σε ένα φωτογραφικό κολάζ που θα διακινηθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Σκοπός της δράσης μας», εξηγεί η κ. Καλαϊτζή, «είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις τρομερές πιέσεις που δέχεται το νερό, τόσο από την οικιακή χρήση όσο και από τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή».
Ήδη, στη λεκάνη της Μεσογείου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι υπαρκτό, ενώ σε πολλά νησιά, όπως οι Κυκλάδες, το θέμα αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά νερού από άλλα μέρη.
«Παλιότερα, κάθε σπίτι είχε τη στέρνα του και μάζευε το νερό της βροχής. Η αποθήκευση, η ανακύκλωση και η αυτονομία εξασφάλιζαν σε κάθε σπίτι νερό. Σήμερα, με την αυτοματοποίηση και την εύκολη πρόσβαση, υποτιμούμε το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, και η κατάχρηση, η υπερκατανάλωση, καθώς και η μόλυνσή του είναι καθημερινά φαινόμενα», επισημαίνει η κ. Καλαϊτζή.
Επίσης, πρόσθεσε πως σε περσινή έρευνα του Δικτύου ο κόσμος ζητούσε περισσότερη ενημέρωση, μιας και διαπίστωνε το έλλειμμα της δικής του πληροφόρησης για τη χρήση του νερού.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)