Περίπου 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εγκαταλειφθεί στην πρόνοια του κράτους σε πρώην κομμουνιστικές χώρες και ο αριθμός τους αυξάνεται με την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η UNICEF στην διάσκεψη του δικτύου Eurochild, που διεξάγεται σήμερα στη Σόφια.
«Μια ανησυχητική τάση παρατηρείται από το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (...). Γενικότερα ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες παρουσιάζει την τάση να αυξάνεται», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της UNICEF για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εισαχθεί σε ιδρύματα στις 20 χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.
Η Ντίμα Γιάρεντ, του γραφείου της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γνωστοποίησε ότι μια εκστρατεία του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 με στόχο να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη παιδιών κάτω των τριών ετών σε ιδρύματα, λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί αυτό στην ψυχική, διανοητική και σωματική τους ανάπτυξη.
Ο Λεγκράν διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη τάση εγκατάλειψης εντοπίζεται σε φτωχές χώρες όπως ο Μόλδοβας, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.
«Εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης προκαλεί νέα προβλήματα στις πιο ευάλωτες οικογένειες. Βλέπουμε εκ νέου μια τάση προσφυγής στα ιδρύματα» σημείωσε ο Λεγκράν.
Στη Βουλγαρία (7,4 εκατομμύρια κάτοικοι) συναντάται το πιο υψηλό ποσοστό παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε αναλογία με τους κατοίκους της χώρας: ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών ετών που έχουν εγκαταλειφθεί στην μέριμνα του κράτους ανήλθε εκεί από 2.209 παιδιά το 2010 σε 2.509 το 2011, δήλωσε η Ντάνι Κόλεβα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «National Care for Children» (Εθνική Φροντίδα για τα Παιδιά).
Ο Λεγκράν αποκάλυψε παράλληλα ότι γίνεται μια «πραγματική προσπάθεια» για να κλείσουν τα ιδρύματα για τα μικρά παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ωστόσο οι εναλλακτικές πηγές φροντίδας για την υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων, των φτωχών οικογενειών ή των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες «είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε.
Τέλος περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που εγκαταλείπονται στα ιδρύματα είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, με τα πιο υψηλά ποσοστά να συναντώνται στην Σλοβενία, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ΠΓΔΜ, στην Τσεχία και στην Πολωνία, κατέληξε.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)