Παλαιστινιακά Εδάφη: Ιστορική επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη Γάζα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ιστορική επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη Γάζα

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι πραγματοποίησε "ιστορική επίσκεψη" στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, όταν η ισλαμιστική Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Η αμερικανική διπλωματία αντέδρασε πολύ επιφυλακτικά στην επίσκεψη χαρακτηρίζοντάς την "ανθρωπιστική αποστολή" και καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τον "αποσταθεροποιητικό" ρόλο της Χαμάς.

"Σήμερα ανακοινώσατε επίσημα την άρση του πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας", είπε στον σεΐχη Χάμαντ ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαϊλ Χανίγια, με την ευκαιρία της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σε έργο ανέγερσης κατοικιών για τις φτωχές οικογένειες, το οποίο θα φέρει το όνομά του.

"Σήμερα ρίχνουμε το τείχος του (ισραηλινού) αποκλεισμού χάρη σε αυτή την ιστορική και ευλογημένη επίσκεψη", πρόσθεσε.

Ο εμίρης μετέβη κατόπιν στην πόλη της Γάζας, όπου εγκαινίασε άλλα έργα υποδομής πριν τού απονεμηθεί όπως και στη σύζυγό του, τη σεΐχα Μόζα, διδακτορικό τιμής ένεκεν από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

"Ο διχασμός μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας είναι αυτό που βλάπτει περισσότερο το ζήτημά σας και αυτό όλων των Αράβων", δήλωσε ο εμίρης σε ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι "ο άνεμος της αλλαγής που πνέει αυτή τη στιγμή στο αραβικό έθνος θέτει στο περιθώριο το ενδιαφέρον για το παλαιστινιακό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης".

"Είναι καιρός να γυρίσουμε τη σελίδα του παλαιστινιακού διχασμού, να ανοίξουμε το κεφάλαιο της συμφιλίωσης και της ομοφωνίας, στη βάση των πεπραγμένων στη Ντόχα και στο Κάιρο χάρη στις ειλικρινείς προσπάθειες του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ", τόνισε αναφερόμενος στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης.

"Πολιτεία του εμίρη Χαμάντ"

Λίγο νωρίτερα ο Χανίγια είχε ανακοινώσει ότι το Κατάρ θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια (307 εκατομμύρια ευρώ)στην κατασκευή οδικών αρτηριών και 3.000 κατοικιών που θα ονομαστεί "πόλη του εμίρη Χαμάντ" κοντά στη Χαν Γιούνις και στην ανέγερση οικημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων (19 εκατομμύρια ευρώ) για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την παράδοση στις ισραηλινές αρχές του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

Κατόπιν αναχώρησε με τον πρωθυπουργό Χάμαντ μπεν Τζάσεμ αλ-Θάνι και την αντιπροσωπεία του για τον τερματικό σταθμό της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη.

Ο σεΐχης Χάμαντ είχε ήδη επισκεφθεί τη Γάζα το 1999 όπου είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

Η Χαμάς που καταγγέλλει ότι είναι θύμα "πολιτικού αποκλεισμού" παρά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του 2006, δεν προσελκύει διεθνείς προσωπικότητες στη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, όταν οι δυνάμεις της εξεδίωξαν από τον παλαιστινιακό θύλακα την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατήγγειλε την επίσκεψη καλώντας τις αραβικές χώρες να μην συνεχίσουν την "πολιτική της εγκαθίδρυσης μιας αυτονομιστικής οντότητας στη Λωρίδα της Γάζας, που εξυπηρετεί ουσιαστικά τους ισραηλινούς σκοπούς".

Η επίσκεψη εξελίχθηκε χωρίς να σημειωθεί κανένα συμβάν. Ωστόσο νωρίς το πρωί σε βομβιστική επίθεση κατά μήκος του τείχους ασφαλείας μεταξύ του παλαιστινιακού εδάφους και του Ισραήλ τραυματίστηκε ένας ισραηλινός αξιωματικός, ενώ ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών και αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα προκάλεσαν το θάνατο δύο Παλαιστινίων και τον τραυματισμό ακόμη επτά τη νύχτα.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ