Λ' Άκουιλα- Έντσο Μπόσκι: Παράλογη η καταδίκη μου, δεν καθησύχασα κανέναν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λ' Άκουιλα- Έντσο Μπόσκι: Παράλογη η καταδίκη μου, δεν καθησύχασα κανέναν

«Παράλογη» χαρακτήρισε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης ο ένας από τους Ιταλούς επιστήμονες που κρίθηκαν ένοχοι για παραπλάνηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το σεισμό στη Λ' Άκουιλα χθες.

«Η δικαστική απόφαση είναι παράλογη, δεν καθησύχασα κανέναν», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο ο γεωλόγος Έντσο Μπόσκι, πρώην μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων της Ιταλίας.

Μαζί με τα άλλα έξι μέλη της επιτροπής, ο Μπόσκι καταδικάσθηκε χθες σε έξι χρόνια κάθειρξη για «ανεπαρκή ειδοποίηση του πληθυσμού», τις ημέρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου που κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Αμπρούτσο στις 6 Απριλίου του 2009.

«Βρείτε μια καθησυχαστική δήλωση μου προς τις τηλεοράσεις ή προς τον τύπο, στην Λ' Άκουιλα ή οπουδήποτε άλλου», είπε ο Μπόσκι, προσθέτοντας ότι «τις εκκενώσεις δεν τις αποφασίσουν οι επιστήμονες, αλλά η Πολιτική Προστασία, οι πολιτικοί, η τοπική αυτοδιοίκηση».

Το πρώην μέλος της επιτροπής επανέλαβε ότι «οι σεισμολόγοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλέψουν σεισμικές δονήσεις, δεν υπάρχει καμία σχετική μέθοδος σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αναφερόμενος σε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που γίνονταν επί τρεις μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Λ' Άκουιλα πριν από το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου, ο Μπόσκι ανέφερε:

«Κάθε χρόνο, στην Ιταλία σημειώνονται περίπου 5.000 με 6.000 σεισμικές δονήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφασίζονται μαζικές εκκενώσεις. Πρέπει να υπάρξει πρόληψη, να οικοδομηθούν ασφαλή κτήρια, όπως κατάφεραν να κάνουν παραδείγματος χάρη στην Κεφαλονιά».

«Η ακριβής τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών, όμως, αυξάνει κατά 40% το κόστος οικοδομής και κάποιοι συνεχίζουν να υποκρίνονται άγνοια νόμου», κατέληξε ο Ιταλός γεωλόγος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ