Συντονιστική Επιτροπή που θα ρυθμίζει και θα παρακολουθεί, σε επίπεδο Αττικής, τη δράση των σωματείων των δήμων, αλλά και των εργαζομένων στις ΜΚΟ εξέλεξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής το Σάββατο, με στόχο τη διασφάλιση των εργαζομένων στις ΜΚΟ και τη συνακόλουθη κατάργησή τους, προκειμένου η χρηματοδότηση της ΕΕ να δίνεται απευθείας στους δήμους.
Το Συνδικάτο ζητά να αποχωρήσουν από τα προγράμματα οι ΜΚΟ -που με τη μορφή «Κοινωνικών Συνεταιρισμών» εκπληρώνουν, μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους- και οι υπηρεσίες να περάσουν εκ νέου στον έλεγχο και την εποπτεία των δήμων. Επίσης, ζητά να μην τους αποδοθεί το 5% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων και τα προγράμματα να δοθούν στους εργαζόμενους.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες ΜΚΟ «δουλεμπορικά γραφεία που έχουν τους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς ΣΣΕ», με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις αποκαλεί «εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων» και σημειώνει ότι «οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές αποτελούν τον πολιορκητικό κριό προκειμένου να αποστελεχωθούν πλήρως οι κοινωνικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρονται έναντι ενός ακόμη χαρατσιού με επιβάρυνση των δημοτών».
Τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όσο και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία σε κάθε δήμο Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, με μόνιμο προσωπικό και όχι με εργαζομένους 5 μηνών και αποδοχές 625 ευρώ μικτά.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)