Η Βουλή του Κοσόβου, με πλειοψηφία ψήφων, υιοθέτησε ψήφισμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία. Υπέρ της πρότασης ψηφίσματος ψήφισαν 68 από τους 75 βουλευτές που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, τρεις την καταψήφισαν και τέσσερις δεν ψήφισαν.
Η συζήτηση επί της πρότασης ψηφίσματος που κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου και από τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συνοδεύθηκε από σκληρή αντιπαράθεση, από την πλευρά των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση».
Οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πρόταση ψηφίσματος, αλλά η ψηφοφορία έδειξε ότι οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος τελικά την ψήφισαν.
Την ώρα της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γκλαούφ Κονιούφτσα και Βισάρ Ιμέρι, εξήλθαν από την αίθουσα κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ψήφισμα για τον εορτασμό υπό τη Σερβία».
Η συνεδρίαση άρχισε με το αίτημα του προέδρου της Βουλής να απομακρυνθούν από τον προαύλιο χώρο τα μέλη της ειδικής αστυνομίας του Κοσόβου και με την κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, Μπαϊράμ Ρετζέπι ότι είναι έτοιμος να συλλάβει το προεδρείο της Βουλής.
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Βουλή του Κοσόβου «στηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ δύο κρατών, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τα δύο κράτη και για την περιοχή».
Η Βουλή του Κοσόβου σημειώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην αρχή, βάσει της οποίας η ΕΕ πρέπει να διευκολύνει τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και οι ΗΠΑ να τη στηρίξουν.
Επιπλέον στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «τα αποτελέσματα του διαλόγου πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την κυριαρχία του Κοσόβου, την εδαφική ακεραιότητα και την εσωτερική συνταγματική διάρθρωση του Κοσόβου».
Στο ψήφισμα προβλέπεται ότι το διάλογο θα διεξάγει η κυβέρνηση του Κοσόβου με τη συμμετοχή των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Η κυβέρνηση θα ενημερώνει τακτικά τη Βουλή για την πορεία του διαλόγου και η συμφωνία θα πρέπει να επικυρώνεται από τη Βουλή.
Πριν από την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι κάλεσε τους βουλευτές να την ψηφίσουν τονίζοντας ότι το Κόσοβο «είναι ελεύθερο, ανεξάρτητο, αλλά η ανεξαρτησία δεν είναι αρκετή από μόνη της». «Το Κόσοβο βρίσκεται πριν από την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και η εξομάλυνση και η καλή γειτονία αποτελούν όρο για την ένταξη» πρόσθεσε ο κ. Θάτσι.
Η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο καθεστώς του Κοσόβου, ανέφερε ο κ. Θάτσι.
Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ζήτησε από τη Βουλή να μην υιοθετήσει τη διακήρυξη, επειδή, όπως υπογράμμισε, από τον πολιτικό διάλογο με το Κόσοβο θα έχει όφελος μόνον η Σερβία. «Τέτοιο ψήφισμα θα έπρεπε να υιοθετηθεί από τη Βουλή της Σερβίας. Η Σερβία πρέπει να απολογηθεί στο Κόσοβο και να διακριβώσει την τύχη των αγνοουμένων για τους οποίους δεν έχουμε καμία πληροφορία» τόνισε ο κ. Κούρτι.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Πέταρ Μίλετιτς από το Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων και την έναρξη του διαλόγου με τη Σερβία. Αντίθετα, η βουλευτής της Ενιαίας Σερβικής Λίστας στη Βουλή του Κοσόβου, Ράντα Τραϊκοβιτς τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει «διακήρυξη, στην οποία το Κόσοβο ορίζεται ως κυρίαρχο και εδαφικά ακέραιο».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)