Σερβία: Φρένο στην εξαγωγή κεφαλαίων σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση της χώρας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Φρένο στην εξαγωγή κεφαλαίων σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση της χώρας

Το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τη Σερβία, έγινε εκροή κεφαλαίων αξίας 1,6 δισεκ. ευρώ προς χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε τράπεζες στο Λιχτενστάιν, τον Παναμά, την Κύπρο, τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει νομοθετικές τροποποιήσεις, με τις οποίες θα προβλέπεται αύξηση του φόρου για μεταφορές κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Οι νομοθετικές αυτές τροποποιήσεις θα κατατεθούν, κατά πάσα πιθανότητα, προς συζήτηση στη βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό για το 2013. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ποιον συντελεστή φορολόγησης- και το σημαντικότερο- ποιες συναλλαγές θα αφορά και προς ποιες χώρες. Ο οικονομολόγος Ντράγκοβαν Μιλίτσεβιτς εκτιμά ότι ο νόμος δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί διότι «οι επιχειρηματίες θα μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ενδιάμεσες χώρες, όπως Ουγγαρία ή Ρωσία και από εκεί στις offshore εταιρείες που διαθέτουν στους φορολογικούς παράδεισους».

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τέτοιου είδους συναλλαγές θα επιφέρει έσοδα και το σημαντικότερο θα αποτρέψει την έξοδο κεφαλαίων, τα οποία, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα θεσπιστούν, θα μπορούν να επενδυθούν στη Σερβία. Παρόμοιες διατάξεις εφαρμόστηκαν στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Κροατία και είχαν θετικά αποτελέσματα, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Κάποιοι οικονομολόγοι αλλά και επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά θα διώξουν τους επενδυτές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση εισάγει μέτρα που στρέφονται κατά των offshore τη στιγμή που χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Αυτό θα απωθήσει τους επενδυτές. Δεν βλέπω το λόγο, γιατί να γίνεται διάκριση μεταξύ των επενδυτών από τη Γερμανία και αυτών που έχουν την έδρα της εταιρίας τους στο Μπελίζ» τονίζει ο επιχειρηματίας, Ζόραν Ντράκουλιτς, ο οποίος πρόσφατα πούλησε την υπεράκτια εταιρία του "East Point" σε ξένο επενδυτικό οίκο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ