Ο Αυστραλός Ντέϊβιντ Χικς δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα διεκδικήσει αποζημίωση από την αυστραλιανή κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία μετά την παράνομη, όπως υποστηρίζει κράτησή του στην φυλακή του Γκουαντάναμο κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για στήριξη της Αλ Κάιντα.
Παράλληλα, θα ζητήσει να γίνει πλήρης έρευνα για την σύλληψη και τη φυλάκισή του εκεί, καθώς η κατηγορία που τον βάραινε κρίθηκε άκυρη μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσινγκτον να ακυρώσει την καταδίκη του Σαλίμ Αχμεντ Χαμντάν, πρώην οδηγού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, εκτιμώντας ότι η υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας δεν αποτελούσε έγκλημα πολέμου μεταξύ 1996 και 2001.
«Πάντα υποστήριζα ότι οι κατηγορίες σε βάρος μου δεν έστεκαν. Το γνώριζε και η αυστραλιανή κυβέρνηση αυτό, αλλά δεν έκανε τίποτα» είπε ο Χικς, ο οποίος ύστερα από πέντε χρόνια κράτησης στο Γκουαντάναμο δήλωσε τελικά ένοχος κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας τον Μάρτιο του 2007 αποδεχόμενος την κατηγορία της «παροχής υλικής στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση». Ο Χικς καταδικάστηκε από ειδική στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε σε φυλακή της Αυστραλίας, όπου και εξέτισε την ποινή του.
Στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο για τις εμπειρίες του αλλά με δικαστική απόφαση του απαγορεύτηκε να εισπράξει έσοδα από τις πωλήσεις.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Νότιας Ουαλίας βασίστηκε σε νόμο που απαγορεύει σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί να αντλήσουν έσοδα δημοσιοποιώντας πληροφορίες για τα εγκλήματά τους. Το «Guantanamo: My Journey» είναι η αυτοβιογραφία του Ντέιβιντ Χικς για τις στιγμές φρίκης που πέρασε ως κρατούμενος στην φυλακή του Γκουαντάναμο κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για στήριξη της Αλ Κάιντα.
Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτόπτες μάρτυρες της δίκης του Χικς, τόνιζαν πως η αποδοχή της κατηγορίας από τον αυστραλό κρατούμενο έγινε μετά από χρόνια κράτησης και απομόνωσης, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για βασανιστήρια. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η μείωση της νομικής εκπροσώπησης του κατηγορουμένου.
Επιπλέον, με τη δήλωση ενοχής του ο Χικς πέτυχε την επιστροφή του στην Αυστραλία και τον τερματισμό του εγκλεισμού του στο Γκουαντάναμο.
Ο Χικς στο βιβλίο του τονίζει πως «αυτή είναι η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να πω την ιστορία μου δημοσίως. Ελπίζω να συνειδητοποιήσετε πως αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο μία ιστορία αδικίας, αλλά και μία ελπίδα».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)