Πέντε χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, θα θέσουν θέμα επαναφοράς του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, επικαλούμενα πηγές στις Βρυξέλλες.
Η ενέργεια αυτή των πέντε χωρών της ΕΕ έχει να κάνει με τον «προβληματισμό» τους λόγω του αυξημένου αριθμού πολιτών από τις δύο αυτές χώρες που ψευδώς αιτούνται ασύλου για να διαμείνουν σε χώρες της ΕΕ.
Πρόκειται κυρίως για Ρομά και αλβανικής καταγωγής πολίτες, από βόρειες περιοχές της ΠΓΔΜ (Κουμάνοβο, Λίπκοβο και Σκόπια) και από το νότιο τμήμα της Σερβίας (κοιλάδα του Πρέσεβο), οι οποίοι μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ελπίζοντας να λάβουν άσυλο ως οικονομικοί μετανάστες.
Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα ανέφερε σχετικά ότι υπάρχουν πολίτες από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ και να ζητήσουν άσυλο, πρόσθεσε όμως ότι τα αιτήματα αυτά απορρίπτονται από τις χώρες της ΠΓΔΜ, κάτι, που σύμφωνα με την ίδια, αποδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ είναι ασφαλής χώρα.
Η κ.Γιανκούλοφσκα επισήμανε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι από τις συνοριακές αρχές της ΠΓΔΜ και όσοι πολίτες της χώρας θεωρούνται «ύποπτοι» πως επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ για να ζητήσουν «ψευδές» άσυλο, δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, δεν επετράπη η έξοδος από την ΠΓΔΜ σε περίπου 7000 πολίτες της χώρας, επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε πέρυσι αποφάσεις, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αναστείλει προσωρινά το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, εφόσον ζητηθεί από κάποιο από τα κράτη μέλη.
Οι πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας μπορούν να μεταβαίνουν στις χώρες της ζώνης Σέγκεν χωρίς βίζα από τον Δεκέμβριο του 2009 οπότε και καταργήθηκε το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)