Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο Βελιγράδι το αίτημα για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε συνοδευτικό έγγραφο της έκθεσης προόδου για τη Σερβία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο έγγραφο αυτό βρίσκονται αυτά που ήθελαν να περάσουν κάποιες χώρες στην έκθεση και δεν μπόρεσαν εξαιτίας των αντιρρήσεων της πλειοψηφίας των χωρών μελλών της Ευρωπαϊκής Ένωση, επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Το επίμαχο σημείο στο συνοδευτικό έγγραφο είναι η επισήμανση ότι «η Σερβία θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου». Αυτό ερμηνεύτηκε από τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, ως όρος για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
«Θα ήταν εντιμότερο να μας ζητούσαν ευθέως να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο παρά να καταφεύγουν σε έμμεσες διατυπώσεις» επισήμανε, εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Ντάτσιτς μόλις ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του συνοδευτικού εγγράφου.
Δικαιολογώντας την αντίδρασή του τόνισε ότι «αν η Σερβία σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα σημαίνει πως σέβεται την κυριαρχία και κατ επέκταση αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος».
Ο συλλογισμός αυτός - καθόλα λογικός - ανάγκασε τον Σέρβο πρωθυπουργό να εκφράσει αμφιβολίες για την συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα. «Έχω ταραχθεί από αυτή τη επισήμανση, διότι, αντί να βοηθά την έναρξη του διαλόγου,μπορεί να τον τερματίσει» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Το Βελιγράδι δεν πρόκειται να βοηθήσει την Πρίστινα στην προσπάθεια της να κλείσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».
Η έκθεση προόδου, χωρίς το συνοδευτικό έγγραφο, χαρακτηρίζεται ισορροπημένη από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο ότι η Σερβία δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ενίσχυση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανεξάρτητων θεσμών, το οργανωμένο έγκλημα, η πάταξη της διαφθοράς ήταν θέματα που όλοι ανέμεναν ότι θα επισημανθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την άλλη, στην έκθεση, διαπιστώνεται ότι γίνονται προσπάθειες από τη Σερβία για την επαρκή ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων και των όρων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Ακόμη και την προτροπή για βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο θα μπορούσε να την «καταπιεί» το Βελιγράδι αν δεν υπήρχε, εκτός από την έκθεση και το συνοδευτικό έγγραφο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)