Έξι οικολόγοι ακτιβιστές διέφυγαν από την έρευνα των αστυνομικών και παρέμειναν κρυμμένοι μέσα σε δύο σουηδικά πυρηνικά εργοστάσια μετά την εισβολή την προηγούμενη ημέρα από μέλη της Greenpeace που απαίτησαν να κλείσουν οι σταθμοί αυτοί επικαλούμενοι την έλλειψη ασφάλειας.
Μια εκπρόσωπος της Greenpeace Nordic είπε σήμερα ότι οι έξι ακτιβιστές συνέχισαν να βρίσκονται σε τμήματα όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στα εργοστάσια Φόρσμαρκ, βόρεια της Στοκχόλμης, και Ρίνγκχαλς, στη νοτιοδυτική Σουηδία, παραμένοντας κρυμμένοι σε στέγες.
Χθες η εταιρία η οποία εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο, η Vattenfall, είχε ανακοινώσει πως η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση συνολικά 59 ανθρώπους οι οποίοι σκαρφάλωσαν από φράκτες ή τους έκοψαν για να εισέλθουν στα εργοστάσια.
«Έγινε χθες εκτεταμένη αστυνομική έρευνα και παρ' όλ' αυτά δεν τους βρήκαν», δήλωσε η εκπρόσωπος της Γκρίνπις Μπιργκίτε Λεσάνερ.
Πρόσθεσε ότι η αστυνομία επανέλαβε τις έρευνες σήμερα το πρωί, όταν μια από τους ακτιβιστές μέσα στο εργοστάσιο Ρίνγκχαλς έστειλε ένα μήνυμα μέσω του Twitter για το πού βρίσκεται.
«Είμαι μέσα στο Ρίνγκχαλς είμαι εδώ για 27 ω. + δεν φαίνεται να μας ψάχνουν φρουροί. Η ασφάλεια στα σουηδικά ΠΗΕ (σ.σ. πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια είναι) φρικτή», ανέφερε η Ισαντόρα Βρόνσκι.
Ένας εκπρόσωπος της Vattenfall είπε ότι η αστυνομία βρήκε και συνέλαβε και τους έξι ακτιβιστές ως το μεσημέρι.
Χθες, η αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας είχαν αναφέρει ότι 16 ακτιβιστές είχαν συλληφθεί στο Ρίνγκχαλς και 43 στο Φόρσμαρκ.
Η κρατική εταιρεία ανέφερε χθες ότι τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν όπως προβλεπόταν, ενώ η Γκρίνπις, που έκανε λόγο για «έλεγχο αντοχής», υποστήριξε αντίθετα ότι η διαμαρτυρία έδειξε πως τα εργοστάσια έχουν σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας και κάλεσε την κυβέρνηση να τα κλείσει.
Σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Λένα Εκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ότι ζήτησε εξηγήσεις από την ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια και από τις επιχειρήσεις οι οποίες διαχειρίζονται τα εργοστάσια. «Ζήτησα από την αρμόδια αρχή. . . και τις εταιρείες Vattenfall και EON (να στείλουν τα αρμόδια στελέχη τους) να έλθουν να με συναντήσουν για να μου εξηγήσουν» τι συνέβη, είπε.
Στα σουηδικά πυρηνικά εργοστάσια έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένης μιας φωτιάς σε αντιδραστήρα στο Ρίνγκχαλς πέρυσι, κάτι που έχει προκαλέσει επανειλημμένα επικρίσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Σε δημοψήφισμα το 1980 οι Σουηδοί είχαν ταχθεί υπέρ του σταδιακού τερματισμού στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία το 2006 αποφάσισε το 2010, πάντως, να επιτρέψει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αντιδραστήρων με νέους.
Συνολικά η χώρα έχει 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τρία εργοστάσια που παράγουν το 35-40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Τον Ιούλιο, η Βάτενφαλ είχε υποβάλει αίτημα στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας για την πυρηνική ακτινοβολία να αντικαταστήσει έναν ή δυο αντιδραστήρες στη χώρα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)